Inspectia Procurorilor din cadrul Procuraturii Generale nu a identificat " niciun temei de tragere la raspundere disciplinara" a procurorului Andrei Dulgheru, dupa ce ZdG a scris ca acesta gestioneaza, de facto, constructia unui spatiu comercial din centrul Chisinaului, spre nemultumirea vecinilor care locuiesc in zona, ZdG.md.
ZdG a scris anterior ca familia procurorilor Procuraturii mun. Chisinau, Ion si Andrei Dulgheru, care a ajuns în atentia opiniei publice dupa ce a ridicat un bloc cu 10 etaje în cartierul Malina Mica din Chisinau, intentioneaza sa construiasca un spatiu comercial în centrul capitalei, spre nemultumirea vecinilor din zona.
Noul imobil este planificat sa fie înaltat pe ramasitele unui fost apartament la sol, cu suprafata de doar 26 metri patrati, adjudecat de parintii celor doi procurori în urma cu aproape trei ani si demolat ulterior. Oamenii din zona cu care ZdG a discutat atunci ne-au spus ca cel care gestioneaza proiectul viitoarei constructii era procurorul Andrei Dulgheru, care, inclusiv în timpul orelor de munca se prezenta la fata locului pentru a discuta si negocia cu locatarii din vecinatate sau pentru a coordona lucrarile.
Totodata, oamenii ne-au zis ca procurorul ar fi obtinut documentele care autorizau viitoarea constructie beneficiind de facilitatile functiei.
Nu a fost identificat niciun temei de tragere la raspundere disciplinara”
La 9 iulie 2018, Inspectia Procurorilor din cadrul Procuraturii Generale (PG) s-a autosesizat, iar „faptele ce pot constitui abateri disciplinare comise de catre procurorul în Procuratura mun. Chisinau, oficiul Râscani, Andrei Dulgheru au fost examinate conform Regulamentului cu privire la organizarea, competenta si modul de functionare a Inspectiei Procurorilor”.
Printr-un raspuns oferit în scris si semnat de Leonid Demidov, care era atunci inspector-sef interimar în cadrul Inspectiei Procurorilor am fost anuntati ca „în cadrul verificarii sesizarii, în actiunile procurorului Andrei Dulgheru nu a fost identificat niciun temei de tragere la raspundere disciplinara si din acest motiv, prin decizia din 2 august 2018 s-a încetat procedura disciplinara în privinta acestuia”.
Inspectorul Leonid Demidov ne-a anuntat ca, în privinta lui Andrei Dulgheru s-a luat decizia de a nu-l pedepsi disciplinar, dar, „daca sunt ceva încalcari, aceste materiale au fost expediate la Centrul National Anticoruptie (CNA). Daca el a încalcat ceva, cei de acolo vor face un control, iar ulterior, procurorii vor lua o decizie în privinta acestui caz”.
„Uneori, la rugamintea tatalui sau, trecea pe la imobilul litigios sa verifice cum decurge reconstructia”
În decizia emisa de Inspectia Procurorilor se mentioneaza ca, la subiect, a fost audiat Vasile Dulgheru, tatal procurorului Andrei Dulgheru, proprietarul din acte al viitoarei constructii. Acesta a declarat ca a fost nevoit sa stopeze constructia din cauza vecinilor, „care de la început si-au dat acordul, apoi s-au împotrivit si au atacat deciziile organelor competente în instantele judecatoresti”.
Vasile Dulgheru le-a mai spus reprezentantilor Inspectiei Procurorilor ca „de câteva ori l-a rugat pe fiul sau Andrei sa treaca sa vada cum decurg lucrarile de reconstructie, dar el n-are nicio atributie la imobil si reconstruiorea lui”. Declaratii analogice a facut si procurorul Andrei Dulgheru, care a mentionat ca „niciodata nu s-a prezentat locatarilor din str. Vlaicu Pârcalab ca activeaza în calitate de procuror si nu s-a implicat în afaceri dubioase, doar ca, uneori, la rugamintea tatalui sau, trecea pe la imobilul litigios sa verifice cum decurge reconstructia”.
ZdG a scris anterior, cu referire la oamenii care locuiesc în zona, dar si la mai multe documente ca procurorul Andrei Dulgheru nu doar „trecea pe la imobilul litigios”, ci coordona lucrarile. Totodata, numarul sau de telefon era indicat în mai multe cereri adresate Primariei mun. Chisinau pentru obtinerea autorizatiilor.

Inspectia Procurorilor a mai constatat în cadrul controlului ca CNA-ul investiga legalitatea actiunilor si actelor persoanelor fizice si a persoanelor cu functie de raspundere sub aspectul tragerii la raspundere penala, iar instantele judecatoresti verificau legalitatea actelor emise de catre organele competente în legatura cu reconstruirea imobilului din str. Vlaicu Pârcalab.
Inspectia puncta ca, la 29 iunie 2018, actiunea civila înaintata pe acest caz de locatari împotriva Consiliului Municipal Chisinau si Primariei mun. Chisinau privind anularea autorizatiei de construire si cea de schimbare a destinatiei au fost respinse, ca neîntemeiate. Astfel, Inspectia a ajuns la concluzia ca „în cadrul verificarii sesizarilor, în actiunile procurorului Andrei Dulgheru nu a fost identificat niciun temei de tragere la raspundere disciplinara”.
Oamenii din zona însa dezaproba modul în care investigatia procurorilor a fost facuta. „Ancheta interna a fost facuta superficial si formal. Ei se bazeaza pe explicatiile lui Vasile Dulgheru si a fiului sau, Andrei, dar au ignorat total argumentele noastre despre falsificarea semnaturilor si despre faptul ca numarul de telefon al fiilor sau, ambii procurori, se regasesc în toate cererile adresate primariei pentru eliberarea autorizatiilor de constructie, cu extinderea într-o zona care apartine tuturor locatarilor.
Inspectia nu a analizat explicatiile mele oferite în timpul anchetei, dar a tinut cont doar de explicatiile familiei Dulgheru”, constata Elena Croitor, o locuitoare a zonei care are cel mai mult de suferit de pe urma constructiei familiei procurorilor.