Cel puţin 41 de oameni, printre care şi copii, au murit duminică aseară într-un cumplit accident aviatic pe un aeroport din Moscova.

Publicat:06.05.2019, 08:49

Un avion care s-a întors din drum din cauza unor probleme tehnice a luat foc după ce s-a izbit de pistă în timp ce ateriză.

Zona a fost acoperită de un fum negru și dens, după cum se vede în imaginile surprinse de martori.

La bordul aeronavei care a fost cuprinsă de flăcări uriașe se aflau 78 de persoane, iar supraviețuitorii au fost consiliați de psihologi încă de duminică-noapte.

În imaginile filmate de călătorii aflaţi în terminalul aeroportului Sheremetievo se vede avionul în flăcări, în timp ce rulează pe pistă. Vâlvătaia cuprinsese deja partea din spate a aeronavei.

Imediat după ce avionul s-a oprit, pasagerii au fost evacuaţi de urgentă pe un tobogan gonflabil. Apoi oamenii au luat-o la fugă pe pistă. Între timp, pompierii au ajuns lângă aeronava în flăcări.

La bordul avionului, un Suhoi SuperJet 100, erau 78 de oameni - 73 de călători, printre care şi copii -, şi cinci membri ai echipajului. Iniţial, oficialii au anunţat doar cinci răniţi, dar bilanţul s-a schimbat dramatic în cele din urmă.

„Cinci persoane au fost spitalizate, 37 din cele 78 de persoane aflate la bordul avionului au supravieţuit - 33 de pasageri şi patru membri ai echipajului”, a declarat Elena Markovskaya, anchetator.

Supravieţuitorii au rămas peste noapte în aeroport, sub supravegherea anchetatorilor, care au organizat un centru de consiliere psihologică în una dintre săli.

„Erau 73 de persoane şi cinci membri ai echipajului. 28 de persoane sunt acum la terminalul aeroportului, iar anchetatorii şi psihologii stau de vorbă cu ei”, a mai spus Elena Markovskaya.

Filmul accidentului aviatic

Aeronava operată de compania Aeroflot din Rusia a decolat duminică aseară de pe aeroportul Sheremetievo, cu destinaţia Murmansk. După o jumătate de oră de zbor, piloţii au observat probleme tehnice şi au decis să se întoarcă la Moscova.

Autorităţile nu au declarat nimic despre cauzele defecţiunii tehnice. Însă cert este că avionul a ratat aterizarea, s-a izbit de pistă şi a luat foc.

Neoficial, există informaţii că aeronava ar fi fost lovită de un trăsnet. Din cauza vremii, mai multe zboruri au fost redirecţionate.

Aeronavele au continuat să aterizeze pe cealaltă pistă a aeroportului.

În 2012, o altă aeronavă Suhoi Superjet 100 a fost implicată într-un accident aviatic în Indonezia. 45 de oameni au murit după ce avionul s-a prăbuşit pe un munte. Ancheta a stabilit că în acest caz a fost vorba despre o eroare umană.