Ilan sor a reactionat in aceasta seara pe pagina sa de facebook la nota informativa din raportul Kroll. Omul de afaceri spera ca expertii americani ii vor demonstra intr-un final nevinovatia. In caz contrar, ii va da in judecata.

Comunicatul emis de serviciul de presa al primarului de Orhei:


"Astazi, compania Kroll a confirmat pe deplin marturiile mele în partea ce tine de suma exacta a mijloacelor banesti sustrase din cele trei banci. Asa cum am sustinut întotdeauna, nu este vorba de „miliarde“, ci de 600 milioane de dolari SUA. Kroll stabileste foarte clar acest lucru.

Acum, sper ca aceasta companie americana va confirma si faptul ca eu nu sunt beneficiarul nici macar al unui singur dolar din aceasta suma. Daca Kroll a fost în masura sa determine valoarea exacta în baza documentelor pe care le-a studiat, atunci ar trebui sa stabileasca cu usurinta si faptul ca eu nu sunt beneficiarul final al acestor bani.

Daca Kroll este cu adevarat impartiala si nu conduce investigatia în interesele cuiva, aceasta va spune clar numele destinatarilor acestor fonduri. Numele meu nu se regaseste în acea lista. În caz contrar, voi fi nevoit sa ma adresez instantelor internationale pentru a demonstra faptul ca eu nu sunt beneficiar al niciunui dolar din cele 600 milioane de dolari SUA. Niciunul!

În cazul în care voi fi pus în situatia sa caut dreptatea în instanta, voi cere de la Kroll milioane de dolari drept despagubiri pentru daunele morale suferite si toate mijloacele încasate drept despagubiri vor fi folosite pentru dezvoltarea Orheiului si solutionarea problemelor cu care se confrunta pensionarii din Republica Moldova", se arata in comunicat.

Astazi, Banca Nationala a mai primit o nota informativa din raportul Kroll. Documentele ar arata ca la furtul miliardului ar fi participat cel putin 75 de companii, care au actionat concertat, toate avand legatura cu Ilan Shor.  In urma unei scheme complicate, mai toti banii au fost redirectionati in Republica Moldova. O parte ar fi fost folosita pentru a returna cateva credite, iar 600 de milioane de dolari au fost distribuiti in diferite conturi bancare.

In comunicatul BNM, se mai spune ca in investigatia Kroll figureaza numele a aproximativ 40 de oameni, care ar fi primit bani sau ar fi implicati in frauda bancara. Cine sunt insa nu se stie. Compania Kroll a inceput investigatiile in luna februarie 2015.