Si in Moldova se fac descoperiri in stiinta! Un savant din Chisinau a prezentat un nou material, care ar fi unic in lume. Acesta are proprietatea de a atrage si de a respinge apa in acelasi timp. Academicianul, Ion Tighineanu, spune ca substanta poate fi folosita, de exemplu, la explorarea spatiului cosmic sau la curatarea oceanelor.

Publicat:30.12.2018, 14:30

Un material extrem de usor, format din celule tubulare, cu proprietati unice. Aerogalnit, asa a fost numit acesta de academicianul, Ion Tighineanu, care l-a descoperit. Noutatea este ca materialul atrage, dar si respinge apa.

Aerogalnitul este unicul material artificial din lume, spune savantul, care are asemenea proprietati, iar pentru a le depista a fost nevoie de sute de studii si cercetari.

Aerogalnitul rezista in conditii extreme: la temperaturi foarte scazute ori ridicate, la presiune inalta si radiatie. Datorita acestui fapt, materialul poate fi folosit in numeroase scopuri. Un milimetru de aerogalnit ar costa 10 euro, sustine savantul.

Asa arata materialul sub microscop. Savantul spune ca s-a inspirat din natura, mai exact, dupa modelul furnicilor de foc.  Acestea se prind una de alta, pe suprafata apei, formand o structura ce se aseamana cu o pluta.

Astfel, timp de 4 ani, Ion Tighineanu impreuna cu echipa sa, a cercetat materialul. Pentru ca nu dispune de toate utilajele necesare, academicianul a fost ajutat in studii de colegi din Germania, Italia si Australia. Materialul unic a ajuns in atentia jurnalistilor rusi, dar si in presa stiintifica din Occident.

Avem talente mari, dar opurtunitati mici, spune academicianul. Pentru studii aprofundate in stiinta nu se ajung bani.