Noua modalitate de achitare a amenzilor rutiere inregistrate de camere, nu-i incanta pe soferi, care se plang ca vor trebui sa umble pe la politie dupa procesele verbale. Seful Centrului Unic de monitorizare spune ca aceasta schimbare nu-i va responsabilza pe soferi si acestia vor continua sa se eschiveze de la plata amenzilor. Autoritatile spun ca nu pot face nimic. Exista cateva solutii spun oamenii legii, insa nici acestea nu sunt eficiente suta la suta.

Igor PULBERE, SEF CENTRUL UNIC DE MONITORIZARE AL INP: “Pentru asta noi organizam filtre permanent si la vama soferii cand trec frontiera.”

Asta insa nu este suficient. Oamenii legii spun ca situatiile in care citatia nu ajunge la destinatar, sau soferii pur si simplu le ignora, sunt destul de frecvente. Astfel politistii nu pot demonstra ca persoana a fost informata despre amenda si nu o pot obliga sa o plateasca. Daca trece un an, atat cat e termenul de prescriptie al unei amenzi, soferul scapa de ea.

De lunea viitoare oamenii legii vor sa legalizeze procesul de achitare a amenzilor excluzand codul de bare de pe citatia care vine prin posta. Principiile de plata in mare parte raman aceleasi. Doar ca soferii isi vor putea achita amenzile, dupa ce vor merge la politie sau le centrl unic de montorizare,  unde li se vor intocmi procese verbale.

Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV: “Daca spre exemplu sunteti domiciliat in Peresecina si va venit prin posta o citatie de la centrul unic de monitorizare in care se spune ca ati incalcat regulamentul circulatiei rutiere, iar camerele de supraveghere au inregistrat asta, cel mai simplu va fi sa mergeti la sectorul de politie din sat, ca sa va intocmeasca un proces verbal, cu care veti putea plati amenda la orice terminal electronic sau banca.”

 Soferii nu prea au ramasa incantati de aceasta schimbare. Totodata conducatorii auto vor avea posibilitatea sa-si plateasca contraventiile  la jumatate de pret, daca o fac in 72 de ore de la intocmirea procesului verbal.

Decizia vine dupa ce un raport de audit al activitatii centrului unic de monitorizare efectuat de Curtea de Conturi a stabilit ca citatia nu este un document oficial pe care soferul sa il poata contesta in instanta.