Studentii straini care au invatat medicina la Chisinau au depus astazi juramantul. Au baut sampanie si si-au luat ramas bun de la Moldova. Spun ca nici prin cap nu le trece sa ramana aici sa lucreze. Salariile achitate in sistemul nostru medical ii sperie si ii alunga inapoi, in tarile de unde au venit.
“Voi practica medicina cu intergritate, onestitate si compasiune...”
Asa si-au inceput profesia de medic cei aproape 300 de studenti straini, care si-au facut studiile la Universitatea de Medicina din Moldova. Au rostit juramantului lui Hipocrate in limba engleza, iar dupa asta, intr-o romana aproape perfecta, ne-au spus ca despart cu greu de tara in care si-au trait cei mai frumosi 6 ani ai tineretii.
”Sa las Moldova, 6 ani aici este viata. Ne simtim rau ca ne ducem acum acasa, sper ca o sa vin inapoi.”
“Cum a fost sa inveti limba romana? -Desigur foarte greu, am luat si curs la universitate.”
Sale este din Israel. Povesteste ca trebuia sa aleaga - sa invate medicina in Cehia sau in Moldova. A ales sa vina la Chisinau pentru ca reputatia profesorilor de aici este buna la el acasa, lucru confirmat si de parintii sai.
”Un mare multumesc pentru profesorii care au facut din noi medici buni. In ultimii ani aici s-a dezvoltata mult medicina de cum a fost din 2012.”
“Mai avem un medic acasa, fiica mea a absolvit Universitatea din Tel Aviv. Comparand studiile din medicina de aici si de acolo, e acelasi nivel. Aici e chiar mai bine.”
Parintii lui Aiham, ambii profesori si cu inca 3 copii la studii peste hotare, spun ca au cheltuit in Moldova cel putin 30 de mii de euro pe an, doar taxa anuala de studii fiind de 4 mii 500 de euro.
”Este mult mai scump decat in Israel, dar e mai usor sa intri aici la universitate. Merita sa investesti in studii.”
”Este greu, dar ca sa devii medic, merita.”
Proaspetii absolventi nici nu se gandesc sa ramana in Moldova pentru a se angaja in sistemul medical de aici. Sunt ingroziti cand afla ca salariul unui tanar specialist este aproape de 100 de euro.
”Asta e catastrofa situatia de aici. Noi primim minim 2 mii de euro acolo.”
”Trebuie o schimbare. Cand incepe medicul trebuie sa aiba minim 800 de euro lunar.”
Pentru ca ceremonia de absolvire este una importanta, mai mult de jumatate din sala a fost ocupata de cele mai apropiate rude ale studentilor. Sub roba, fetele au puratat tinute elegante, au primit flori si chiar bijuterii.
“Pentru noi este un eveniment important, incheiem 6 ani de studii si suntem doctori acum. Facem orice ca sa aratam cat mai bine.”
In urma petrecaretilor, pe treptele Palatului National au ramas sticle golite de sampanie. In acest an 292 de studenti din 13 tari au absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemiteanu”.
Cei mai multi sunt din Israel, adica 271, din Statele Unite au venit patru studenti, iar cate unu, doi sunt din Romania, Rusia, Turcia, Siria, Canada, Liban, Portugalia, Cipru, Grecia, Irak si Yemen. Ieri au depus juramntul si cei 700 de studenti moldoveni.