Un copil de sase ani din Costuleni, Ungheni s-a stins in ziua de Craciun, iar parintii spun ca nu i s-a acordat asistenta medicala necesara. Desi era in stare grava, doctorii de la salvare i-au pus o injectie si au plecat, iar medicul din sat era de negasit in zi de sarbatoare. Oamenii s-au plans la politie si cer ca personalul medical sa fie tras la raspundere.

Publicat:11.01.2019, 15:52


Parintii lui Andrian povestesc ca in jurul orei 2, baiatelul lor avea febra mare. Si pentru ca starea sa se inrautatea tot mai mult, pe la patru dimineata au chemat ambulanta. Echipajul a ajuns peste  aproximativ 35 de minute.

Igor JITARIUC, TATAL: ”S-au uitat la baietel in gat, i-au pus o injectie si au spus ca totul va fi bine. Sa ii faceti masaj cu apa si otet si invaliti-l cu o patura.”

MAMA:-”L-a controlat si a spus ca are glande.” 

Medicii de la ambulanta nu au asteptat nici macar sa vada daca micutului ii scade temperatura, spun parintii. 

Igor JITARIUC, TATAL: “Cum sa pui injectie la un copil cu 40 temperatura sa semnezi foaia si sa pleci. -Cate minute au stat? -Au venit la 04:46. Au stat maxim pana la 05:05.” 

Parintii au intrat in panica dupa ce recomandarea medicilor de la salvare de a face frectie cu otet si de a inveli copilul cu o patura nu a da rezultate. La sase ore dupa plecarea ambulantei, oamenii au sunat medicul din sat. Fiind, insa, ziua de Craciun pe stil vechi, femeia nu a intervenit. 

”A spus dati-i ceai si daca o sa fie mai rau chemati salvari si spuneti la salvare ca nu ati gasit nici un medic in sat. Era sarbatoare la ea.” 
 

”Mi-a inchis telefonul si nu mi-a spus nimic.” 

Medicul din localitate a refuzat sa discute cu noi.

“Nu am fost acasa. Ma scuzati, nu va spun nimic.” 

Intre timp, micutului au inceput sa-i apara puncte pe fata, iar pe la amiaza, parintii au chemat din nou urgenta de la Ungheni. Echipajul, altul decat cel care venise noaptea, a luat copilul pentru a-l duce la spital.

“Ne-au spus luati-l cu o paturica si fuga la spital. Tarziu.” 

La aproximativ 15 ore de la prima solicitare a ambulantei, Andrian s-a stins la spital.

”Sa fie pedepsiti iar alti copii sa nu aiba de suferit. In loc sa il duc la gradinita  il duc la cimitir.” 

”Cine o sa ma mai strige mama...” 

Parintii au ales sa faca autopsia in raionul vecin, la Nisporeni. Ei spun ca medicul legist i-ar fi informat ca fiul lor putea fi salvat daca ar fi primit tratamentul necesar la timp. 

”Cel care a iesit de la autopsie a iesit plangand si a spus ca copilul trebuia sa traiasca, s-a dus cu zile. Daca era dimineata, copilul avea sa fie sanatos.” 

Seful Serviciului Medical de Urgenta Ungheni le-a interzis medicilor sa discute cu echipa PRO TV. In afara camerelor, insa, medicul care a venit la a doua solicitare ne-a spus ca micutul facuse meningita si nu putea fi salvat. Aceasta ne-a aratat explicatia scrisa de medicul din prima salvare ajunsa la micut, in care acesta sustine ca parintii au fost cei care au refuzat spitalizarea.

”Cazul se discuta, nu am ce va spune. -Parintii va acuza ca nu ati luat copilul. Cum se trateaza un copil cu 40 temperatura, se lasa acasa? -Toate intrebarile la serviciul presei.”

Familia mai are o fetita de doi ani. La recomandarea medicilor, aceasta trebuia sa treaca un control medical pentru a se stabili daca nu a contractat meningita. 

”Iau fetita ma duc la ei la Ungheni, imi spune sa merg acasa ca nu este medicul care  sa i-a analiza, veniti maine. A doua zi vine iar mama de la 8, sta pana la amiaza si apoi ii spune ca nu e analiza acolo, o sa trimita in sat. Dupa ce am spus ca ma duc la Chisinau, s-au gandit sa vina.”

Astazi, Andrian a fost inmormantat. Parintii au imprumutat bani din sat ca sa organizeze funeraliile, intrucat familia are venituri modeste.

”Sotia distrusa, eu tot. Fetita il cauta, il striga badita, badita.” 

Purtatorul de cuvant al Centrului National de Asistenta Medicala Urgenta Prespitaliceasca ne-a spus ca institutia nu a primit o plangere in acest caz, insa in urma solicitarii noastre se va informa si va reveni ulterior cu o reactie.