Asa-numita planta a viitorului a inceput sa fie cultivata si la noi. In satul Bozieni din Hancesti, pe doua hectare, se intinde o plantatie de salcie energetica - o planta din care poate fi folosita in locul carbunilor sau al lemnului de foc. Investitia nu este tocmai ieftina, insa incepand de la al doilea an, banii se recupereaza rapid.



Vladimir BRAGARU: “Unii mi-au zis, uite cata salcie avem pe marginea raului, de ce sa o aducem tocmai din Romania sau Suedia? Acestea sunt plante special elaborate.”

Acest intreprinzator a plantat cu titlu de experiment doua hectare de salcie energetica la Bozieni, Hancesti. Si pentru ca planta a reactionat bine la clima, Vladimir Bragaru vrea sa-si extinda afacerea. Plantatia sa are doi ani, asa ca va strange prima “recolta” de ramuri la anul viitor. Apoi acestea vor fi tocate, iar produsul rezultat va fi livrat producatorilor de peleti si bricheti. 

Vladimir BRAGARU: “Au probleme cu materia prima. Chiar si acele paie, sunt greu de strans de depozitat. Plus ca deseuri lemnoase in RM nu avem.”

Producatorii de peleti, la randul lor, spun ca  ar avea nevoie de asemenea materie prima. 

Vladimir DOSCA, PRODUCATOR PELETI, S. LOZOVA, STRASENI: “Noi avem materie prima, dar e foarte dispersata, asa ca ne gandim si noi la o astfel de plantatie.”

Altii se arata insa mai rezervati.

Oleg DIACONU, PRODUCATOR PELETI, OR. RASCANI: “Trebuiesc terenuri unde nu creste nici dracu, in apropiere de ape. Trebuie sa vedem daca nu ne costa pielea cat dubala.”

Avantajul este ca odata taiata, salcia regenereaza in fiecare an, timp de 25 de ani.

Vladimir BRAGARU: “In primul an creste doar un singur lastar. El se taie de jos, de aici. In anul doi tufa poate sa dea de la 12 la 30 de lastari.”

Recoltarea salciei se face toamna tarziu, iar de pe un hectar de plantatie pot fi obtinute aproape 30 de tone de tocatura. Potrivit lui Vladimir Bragaru, salcia energetica are o putere calorica mare, emanand de doua ori mai multa caldura decat paiele. Antreprenorul mai spune ca peletii si brichetii din salcie nu sunt mai scumpi decat cei din paie.

Vladimir BRAGARU: “Sinecostul este de 315 lei pentru o tona. Ne permitem sa producem energie ieftina.”

Salcia energetica mai este numita si “salcia rapid crescatoare”. Tara de origine este considerata Suedia, insa aceasta a ajuns in foarte multe tari.