Harta Georgiei reintregite a fost formata sambata seara din lumanari aprinse de zeci de oameni care au venit in orasul Gori sa comemoreze victimele razboiului ruso-georgian din august 2008. Astazi se implinesc doi ani de la declansarea razboiului care a durat cinci zile, in timpul caruia trupele rusesti au invadat o mare parte a teritoriului georgian, dupa o scurta ofensiva a Georgiei in Osetia de Sud. Georgia a pierdut in acest razboi 228 de civili si 184 de militari. Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a vizitat duminica Abhazia si s-a intalnit cu liderul de la Suhumi, Serghei Bagapsh.
Orasul Gori a fost printre primele localitati afectate in conflictul din august 2008. Zeci de oameni au venit aici sambata seara pentru a aprinde lumanari in memoria celor care au murit in acest razboi. Simbolic, oamenii au facut din lumanari harta Georgiei, intregita impreuna cu regiunile Osetia si Abhazia.
La Tbilisi victimele razboiului ruso-georgian au fost comemorate doar de ministrul Apararii. Presedintele georgian Mihail Saakasvili, care se afla intr-o vizita in Columbia, a transmis un mesaj video inregistrat care a fost difuzat la posturile TV.
Presedintele georgian Mihail Saakasvili a fost invinovatit de aproape toata lumea ca ar fi tras primul foc, ordonind un baraj de artilerie asupra orasului Thinvali, capitala regiunii separatiste Osetia de Sud, in noaptea de 7 august. Ordinea precisa a evenimentelor este in continuare subiect de disputa. Georgia spune ca a fost o reactie la bombardarea satelor georgiene. Dar ce a urmat se stie cu claritate - in cateva ore tancurile si blindatele rusesti au trecut granita si au zdrobit orice rezistenta georgiana.
Razboiul a durat cinci zile si s-a incheiat la 12 august cu un acord negociat de presedintele Frantei, a carui tara detinea atunci presedintia Uniunii Europene. In cadrul acelui acord, se cerea Rusiei sa isi retraga trupele pe pozitiile dinainte de confruntare.
Rusia a recunoscut la 26 august independenta celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, si nu s-a retras niciodata pe pozitiile de dinainte de razboi.