O echipa de istorici sustine ca ar fi identificat ruinele orasului disparut Atlantida.


Folosind imagini obtinute din satelit, cercetatorii de la compania Merlin Burrows au analizat ruinele scufundate ale unui mare oras port, care a existat cândva în sudul Spaniei.


Aceste ruine fusesera initial atribuite unor colonii grecesti sau romane care au existat în aceasta regiune. Însa acum istoricii care lucreaza pentru aceasta firma sustin ca orasul a fost construit de fapt de civilizatia disparuta a Atlantidei.

Atlantida a fost mentionata de filozoful grec Platon, care scria despre atlanti ca au avut o civilizatie extrem de avansata si bogata, care a disparut cu mii de ani în urma, în urma unui cataclism.

Istoricii se bazeaza pe aceste scrieri vechi pentru a încerca sa identifice locul în care s-a aflat Atlantida. Pâna acum, nu exista dovezi clare care sa ateste existenta acestei civilizatii, desi multi specialisti au oferit posibile localizari ale orasului.

Atlantida avea ziduri uriase si piloni mari la intrare, dar si un templu dedicat zeurului marii Poseidon. Orasul avea o forma circulara si era alcatuit din platforme insulare, unele naturale, altele construite, pe care erau ridicate cladirile.

Orasul nu era de fapt o insula, cum gresit cred unii istorici, ci se afla într-o laguna. Conform legendei, Atlantida s-a scufundat în urma unui tsunami sau a unei eruptii vulcanice.

Actuala teorie, sustinuta de expertii de la Merlin Burrows, localizeaza orasul disparut în zona Parcului National Donana, care a fost odinioara o laguna. Aici ei au identificat 15 asezari umane, care au existat de-a lungul coastei.

Ruinele analizate de ei contin o combinatie unica de metale, dar si un tip de ciment care nu a mai fost observat pâna acum în alte locuri.

Mostre de material preluate din acest ruine atesta ca ele sunt mai vechi decât coloniile grecesti si romane care au existat aici, spune istoricul Tim Akers, coordonatorul cercetarii. Conform analizei, situl a fost distrus acum aproximativ 10.000 de ani.

Printre ruinele deosebite analizate de istorici în aceasta zona se numara un zid urias, de 75 metri grosime, care delimita probabil portul.

Potrivit teoriei lansate de expertii de la Merlin Burrows, orasul a fost distrus de un aflux urias de apa, care a acoperit laguna cu un strat de sedimente.

Zona unde se afla ruinele atribuite Atlantidei se numea în Antichitate Medina Sidonia. Numele Sidonia deriva din numele zeului Poseidon, un nou indiciu în favoarea Atlantidei, sustin cercetatorii.