Daca in vacanta de iarna ajungeti in capitala Ungariei, nu ratati baile termale din oras. Budapesta se mandreste cu peste o suta de centre SPA, unele construite in urma cu secole.

Multe au o arhitectura impresionanta si zilnic atrag mii de turisti din toata lumea.


Aflata la mai putin de doua ore de zbor cu avionul de Bucuresti, capitala Ungariei este vizitata anual de peste 10 milioane de turisti. Cei mai multi sunt încântati de monumentele istorice conservate impecabil de autoritati.


Budapesta este în acelasi timp si un oras balnear. Are 118 izvoare naturale sau artificiale, din care izvorasc în fiecare zi peste 70 de milioane de litri de apa termala.

Cel mai faimoase sunt baile Gellert - construite între 1912 si 1918 în stil Art Nouveau. Podelele si peretii din mozaic, vitraliile, dar si structurile vestiarelor sunt adevarate opere de arta. Complexul are piscine interioare si exterioare, saune si bai cu abur.

Cunoscute peste tot în lume sunt si Baile Rudas. Scaldatul se face fara costum de baie iar - din acest motiv - nu pot fi vizitate de femei si de barbati în acelasi timp.

Nori de aburi ne capteaza privirea si în centrul Budapestei - la baile Szechenyi. Chiar daca afara este frig, sutele de turisti se scalda în apa fierbinte, bogata în calciu, magneziu si sodiu.

Vizitatorii au la dispozitie trei piscine: de relaxare, înot si distractie.

Apa termala este adusa la suprafata de la peste 1000 de metri adâncime, la o temperatura de 76 grade Celsius, dar aici în bazin se raceste pâna la 40 de grade. Este bogata în minerale si se spune ca face adevarate minuni pentru sanatate. Centrul SPA a fost construit în urma cu un secol.

O experienta inedita ofera si Baia cu Bere. Într-un ciubar cu apa termala amestecata cu hamei, drojdie si saruri, oaspetii au la dispozitie si un dozator cu bere.

Pentru a conserva zacamântul de apa termala, autoritatile maghiare îi obliga pe proprietarii centrelor sa filtreze apa termala uzata si sa o reintroduca în pamânt.