Razvan si Vidra sunt principalele personaje ale dramei romantice scrise de Bogdan Petriceicu Hasdeu. In crearea operei, scriitorul s-a inspirat din istoria Moldovei. Razvan a existat in realitate si a fost singurul tigan din istoria Romaniei care a reusit sa urce pe tronul Moldovei. Vidra o intruchipeaza pe sotia domnitorului Moldovei, noteaza Adevarul.ro.
”Razvan si Vidra” este cea mai cunoscuta drama romantica scrisa de Bogdan Petriceicu Hasdeu care are ca tema principala lupta pentru putere si consecintele nefaste pentru tara si persoanele implicate.
Opera urmareste viata lui Razvan, un tigan, capitan de haiduci, ajuns ofiter în armata leseasca care reuseste sa urce pe tronul Moldovei, împins de Vidra, o boieroaica dornica de marire. Femeia de care se îndragosteste personajul principal îl face pe fostul rob tigan sa aspire la statutul de domn, însa ambitia îl va costa moartea.
Scriitorul s-a inspirat dintr-o anumita perioada de istorie a Moldovei. Razvan a existat în realitate, fiind una dintre cele mai atipice figuri de domitor de care a avut parte Moldova în trecutul ei zbuciumuat. Ca si în opera lui Hasdeu, în realitate, Razvan a fost un tigan ajuns domnitor.
Razvan Stefan Voda este numele sub care istoria recunoaste existenta tiganului ajuns domnitor. "Acest Razvan era nascut in Moldova, dintr-un tata tigan si o muma moldovanca . El intrase de tanar in slujba in armia polona si, deosebindu-se printr-o vitejie neobicinuita in razboiul polonilor cu muscalii, fu din simplu soldat ridicat la cele mai inalte trepte ostasesti de craiul Poloniei, Stefan Bathori. În urma, intorcandu-se in Moldova, intra in slujba lui Aron-Voda, care ii dete rangul de aga si il trimise, la mai 1593, sol la Sigismund Bathori.”, scrie Nicolae Balcescu în lucrarea "Romanii supt Mihai Voievod Viteazu", despre singurul tigan ajuns pe tronul Moldovei.
Istoricii consemneaza faptul ca tiganul Razvan a primit de la Aron Voda comanda unei trupe de unguri. A reusit sa cucereasca ostasi si avand de partea sa sprijinul lui Bathori l-a tradat pe Aron si i-a luat locul. Istoria consemneaza, de asemenea, existenta în viata lui Razvan, înainte de ajunge domnul Moldovei a unei femei ambitioase care i-a insuflat aceasta dorinta. Nepoata lui Motoc, pe numele real Maria (Vidra imaginata de Hasdeu), s-a îndragostit de Razvan, în ciuda originii si statutului sau. Ea a fost cea care l-a împins sa lupte pentru a urca pe tronul Moldovei.
Sfarsitul lui Razvan
Domnia lui Razvan Voda a fost de scurta durata. A durat doar opt luni din aprilie 1595 pana în decembrie 1595 si s-a sfarsit tragic. ”Luand veste Ieremia-voda de pogoratul ungurilor, precum au putut, au strans oastea tarii si s-au gatit a stare cu razboi împotriva lui Razvan. Într-o dumeneca era cand au apropiat ostile unguresti de Suceava. si-au tocmit ostile Ieremia-voda asupra targului. Supt Razvan-Voda au cazut calul atuncea în razboi, l-au prins ostile lui Ieremii-Voda si pre Razvan si l-au adus la Ieremie-Voda. Sta movila si acum pe drumul Baiei de la Suceava, care sa pomenesti Movila lui Razvan pana astazi. Cat l-au adus pe Razvan la Ieremie-voda, dupa catava mustrare, i-au taiat îndata capul si l-au pus într-un par impotriva cetatii. Iara pre unguri i-au gonit ostile pana la munti, cu mare varsare de sange. Astea s-au platit si lui Razvan raul ce facusa sel lui Aron-voda”, scrie Miron Costin în Letopisetul tarii Moldovei.
Ce s-a intamplat cu Vidra
Vaduva domnitorului tigan, nepoata boierului Motoc, s-a refugiat în Transilvania, dupa uciderea sotului ei pe o proprietate detinuta de raposatul Razvan. Boieroica ambitioasa si rea nu a fost iubita de supusii de aici . Numele ei a aparut în plangerile depuse de tarani catre principele Transilvaniei de la acea vreme. Maria a murit mai saraca decat visase, departe de tronul Moldovei pe care îl vanase cu ambitie.
Sursa articol: Adevarul.ro