Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie descind in aceste momente la Academia de Studii Economice din Moldova. Profesori din cadrul institutiei sunt suspectati de luare de mita.

UPDATE 11:20: Comunicatul emis de CNA:


"Afacerea unei retele de coruptie, formate din persoane publice din cadrul ASEM si mai multi intermediari, deconspirata de CNA si procurorii anticoruptie.

 Examene de promovare contra-cost, teze anuale si de licenta, dar si note pentru practica de productie – toate acestea constituiau afacerea unei retele organizate, formate din zeci de persoane, între care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova si mai multi intermediari din afara institutiei de învatamânt. Schema a fost deconspirata de CNA si procurorii anticoruptie în urma unor informatii, obtinute din interiorul institutiei vizate, dar si din alte surse.

 În cadrul anchetei au fost documentati mai multi membri ai retelei, au fost prelevate probe audio si video, în urma carora s-a reusit acumularea unui amplu material probator care vine sa confirme informatia preliminara. Pe parcursul documentarii, s-a constatat ca afacerea de coruptie functiona nestingherit chiar în fata institutiei, acolo unde au fost monitorizati cei care formau una dintre principalele verigi a afacerii – mijlocitorii. Acestia erau responsabili de identificarea unor studenti cu probleme de reusita sau restantieri, carora le ofereau ajutor pentru sustinerea cu succes a oricarui tip de examen.

 Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în functie de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, si le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru solutionarea examenelor, o alta parte din bani pastrând-o pentru serviciile de intermediere.

 Pe parcursul actiunilor de ancheta, s-a stabilit ca pentru un examen, membrul grupului primea de la student pâna la 1 000 de lei, nota pentru practica de productie costa între 1000 si 1500 de lei, iar cea mai scumpa era aranjarea sustinerii tezei de licenta sau masteratul - între 400 si 550 de euro. În consecinta, studentii erau evaluati de catre profesori fictiv, în mare parte fara prezenta fizica la examene.

 Desi cauza se afla la faza initiala de documentare, pâna la aceasta etapa au fost identificati în jur de 60 de profesori si alte persoane publice din cadrul ASEM, fata de care sunt suspiciuni rezonabile ca ar fi implicate în afacerea cu examene. Acestea au fost documentate în timpul în care purtau discutii telefonice si aveau întâlniri cu alti membri ai retelei, primind de la acestia bani, acte, borderouri si facând schimb de alte documente pentru realizarea planului infractional.

 Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasiva, activa si trafic de influenta pe care le-au conexat într-o procedura comuna.

 Pentru fortificarea probatoriului, Centrul National Anticoruptie împreuna cu Procuratura Anticoruptie au descins cu perchezitii la sediul Academiei de Studii Economice, în birourile persoanelor banuite, la domiciliile acestora, dar si la alti membri ai retelei. În cadrul perchezitiilor, au fost depistate liste cu numele unor studenti, sume impunatoare de bani, primite de la acestia, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea sustinerii examenelor, practicii de productie, de licenta sau masterat. În urma actiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM si 3 intermediari, au fost retinute pentru 72 de ore.

 Actiunile întreprinse de organul de urmarire penala sunt la etapa incipienta, urmând sa fie stabilit cercul întreg de persoane participante la comiterea infractiunilor investigate, inclusiv cu cercetarea minutioasa a actelor, ciornelor, dispozitivelor electronice în care sunt vizati angajatii ASEM, precum si ai altor institutii de învatamânt.

 Conducerea Academiei de Studii Economice si-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajatilorinstitutiei, implicati în fraudarea examenelor."


UPDATE 10:20 Descinderile ar fi pornit la ora 8 dimineata. Potrivit rectorului Academiei, perchezitiile au loc in cadrul mai multor catedre, iar oamenii legii interogheaza anumiti profesori banuiti ca ar intretine relatii cu anumiti intermediari ce ar facilita sustinerea examenelor de catre studenti.

Grigore BELOSTECINIC, RECTOR ASEM: “De la ora 7 dimineata au venit primii reprezentatii ai CNA si ai Procuraturii Anticoruptie. Au prezentat actele permisive. Noi le-am oferit asistenta. Si ni s-a promis ca vom fi informati. Perchezitii s-au facut in catedre precum Management Social sau Statistica si Preveziune Economica.

Ofiterii comunica cu profesorii vizati. Dosarele au fost initiate contra unor persoane din afara ASEM-ului, care au fost implicate in ilegalitati impreuna cu profesorii si studentii din ASEM. Nu se stie daca e vorba de mita sau de trafic de influenta. E legat de examene. Nimeni nu a fost retinut din angajatii ASEM-ului. “