Diamantele create in laboratoare castiga incet, dar sigur, adepti in bijuteriile din toata lumea. Au o claritate superioara pietrelor naturale si costa mai putin.
Un laborator din Londra produce un diamant artificial în doar câteva zile. Odata taiat si slefuit, el îsi poate gasi locul pe un frumos inel de logodna.
Un inel cu diamant oval, de doua carate, va face sigur o femeie foarte fericita. Pretul depaseste 20.000 de dolari, desi piatra nu provine dintr-o mina, ci dintr-un laborator.
În ultimele decenii, au fost perfectionate mai multe metode de obtinere a diamantelor din molecule de carbon. Odata taiata si slefuita, piatra are aceeasi stralucire ca un diamant natural, asa ca ajunge tot mai des sa fie montata pe o bijuterie.
Professor Williams, cercetator: “E un soi de poveste în care omul învinge natura. Perfectionam aceasta piatra si reusim sa o facem mai frumoasa decât natura.”
Un bijutier din Londra a fost printre primii care au inclus în oferta pe lânga diamantele naturale si pe cele artificiale. Spune ca pietrele obtinute în laborator reprezinta mai putin de zece la suta din vânzari. Procentul creste însa de la un an la altul.
Cei care aleg un diamant artificial au motive diverse: fie cauta o piatra mai ieftina, fie sunt preocupati de protectia mediului sau de conditiile din mine.
Sandeep Babber, bijutier: “Majoritatea clientilor nostri opteaza pentru un diamant natural, însa cred ca e vorba de marketing la mijloc. Cred ca daca îti permiti ceva atât de rafinat ca un diamant, trebuie sa-l cumperi pe cel natural.”
Diamantele artificiale au o claritate mai buna si au ajuns sa semene atât de mult cu cele naturale, ca a fost nevoie de crearea unui aparat în valoare de 14.000 de dolari pentru a le deosebi.
Jean-Marc Lieberherr, seful Asociatiei Producatorilor de Diamante: “Faptul ca arata la fel nu înseamna ca sunt acelasi lucru. Unul are o valoare monetara si valoare sentimentala, celalalt e o replica.”
Asadar, piatra naturala e mai atractiva si fiindca e însotita de detalii exotice, legate de locul de provenienta, anul în care a fost adusa la suprafata si procesul de taiere si slefuire.