Ajunul Anului Nou. A inceput numaratoarea inversa pana vom spune "Bun ramas 2018, bun venit 2019!"
Ajunul Anului Nou. La români, conform traditiei, în noaptea de Anul Nou romanii trebuie sa faca cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii merg chiar mai depare şi îşi pun în buzunar o capatâna de ustoroi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.
O alta superstitie de Revelion este aceea ca în ultima zi din anul ce a trecut, cât şi în prima din cel nou sa ne abţinem de la cheltuieli si sa nu aruncam nimic din casa, pentru ca se considera ca aruncam norocul, noteaza CalendarulOrtoxod.ro.
Ajunul Anului Nou. Cum sa atrageţi bunastarea
Când vine vorba de bani, oamenii nu trebuie sa aiba datorii. Daca intra în anul nou cu „restanţe”, vor ramâne datori întregul an. Un portofel sau buzunare pline atrag dupa sine noroc la bani. Batrânii spun ca la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana sa poarte o haina noua dar si ceva rosu, ori o alta culoare vesela pentru a atrage energii pozitive.
Aveţi grija şi la persoanele care va treg pragul casei în prima zi din an. Potrivit tradiţiei, persoanele cu parul blond sau roscat aduc ghinion, în timp ce cele brunete aduc noroc. Daca prima persoana care paşeşte în casa este barbat, anul va fi plin de noroc. În schimb, daca primul oaspete este femeie, anul va fi unul macat de ghinion.
O alta superstiţie legata de casa este cea referitoare la uşa de la intrare: aceasta trebuie sa ramâne deschisa, ca anul vechi sa iasa şi cel nou sa-i ia locul, mai noteaza sursa citata.
Ajunul Anului Nou. Ce sa faceţi sa aveţi noroc în dragoste
În noaptea dintre ani, este practicat sarutul de sub vâsc, pentru ca persoanele sa fie îndragostite tot anul. Fetele nemaritate, însa, trebuie sa puna un fir de busuioc într-un vas cu apa, o ramura de mar si un ban. Dimineata, fetele îsi vor visa alesul cu care urmeaza sa se casatoreasca.
Ajunul Anului Nou. În noaptea dintre ani, dar si pe 1 ianuarie, oamenii trebuie sa evita sa plânga. Conform traditiei, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste. Mai mult, în noaptea de Anul Nou ar fi bine sa nu dormiţi. Daca nu rezistaţi, veţi fi somnoros tot anul. O alta datina spune ca în Ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie sa ai si bani în buzunar pentru ca noul an sa nu te prinda sarac.
Nu uitaţi ca în noaptea dintre ani sa va puneţi o dorinţa si sa întâmpinaţi anul ce vine cu sperante mari.
Ajunul Anului Nou. Alimentele care va aduc noroc
Românii obisnuiesc sa consume peste în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lina si usoara în anul ce urmeaza. Pe de alta parte, consumul de carne de pasare este aducatore de ghinion; pasarile de curte scormonesc pamântul si îl împrastie, ceea ce simbolizeaza împrastierea prosperitatii si a binelui din casa.
Totodata, pentru atragerea norocului, se considera ca este bine sa avem vâsc pe masa, dar si struguri si smochine, pentru belsug.
Ajunul Anului Nou. Odinioara, luna decembrie era numita si Undrea, dar si Luna lui Cojoc, Ningau sau Luna lui Andrei. În lumea satului românesc, traditiile, obiceiurile si datinile pastrate reprezinta tezaurul national nescris si întelepciunea populara, conform News.ro.
Lista traditiilor si a obiceiurilor românesti cuprinde, pe lânga colinde, jocuri cu masti, alaiuri, teatru popular si dansuri specifice finalului de an.
Plugusorul este un obicei practicat de români, înca din cele mai vechi timpuri, de sarbatoarea Anului Nou.
Ajunul Anului Nou. Şi Google marcheaza Ajunul Anului Nou printr-un doodle special.