Vechea moneda a nemtilor a jucat un rol important in economia germana, reprezentand simbolul miracolului dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Atasamentul acestora pentru marca a ramas atat de mare, incat o folosesc si astazi pentru a cumpara diverse bunuri, scrie Wall Street Journal.
Germania a beneficiat foarte mult de pe urma monedei euro, exporturile tarii crescand considerabil. Cu toate astea, multi nemti duc dorul vechii marci. Drept urmare, astazi exista inca locuri in Germania unde vechea unitate de schimb este acceptata in comert.
Spre deosebire de tari precum Italia si Franta, care si-au scos complet din uz fostele monede (lira italiana si francul), nemtii nu au stabilit un termen limita la care marca germana sa iasa complet de pe piata. Drept urmare, vechile monede pot fi schimbate si astazi la sucursalele bancii centrale a Germaniei.
De pilda, in Gaiberg, comuna din landul Baden-Württemberg, Germania, locuitorii sunt incurajati sa isi adune marcile pe care inca nu le-au schimbat si sa le foloseasca pentru a plati in magazinele si restaurantele din zona. Un euro este echivalentul a 1,96 marci germane in aceste sate, potrivit unui reportaj al cotidianului american Wall Street Journal.
Intreprinzatorii germani din zonele rurale au strans pana la 15.000 de marci in luna mai. Ei pot schimba banii la banca centrala a Germaniei. De exemplu, localnicii din Gaiberg se declara fericiti ca inca pot folosi “batrana” marca, ce inca valoreaza ceva.
Potrivit estimarilor Bundesbank, aproximativ 13,2 miliarde de marci sunt inca in circulatie in Germania. Acestea valoreaza astazi 6,75 miliarde de euro, scrie WSJ.
Wolfgang Ischinger, fost deputat in Ministerul de Externe al Germaniei, considera ca marca germana este extrem de respectata de locuitorii tarii si in zilele noastre, destul de nostalgici dupa vremurile dinaintea lansarii monedei unice pe piata.
Marca germana a devenit simbolul natiunii in 1948, cand a fost introdusa in circulatie. Republica federala a trecut la euro pe 1 ianuarie 2002, in momentul in care moneda unica a fost lansata in Uniunea Europeana.