Din Tirsitei pan\'la Ghizdita, din Limbeni la Carnateni, de la Branza la Flamanda, peste tot sunt moldoveni! Nu va spunem poezii ? ci numele unor sate care starnesc zambetul oricui. Daca am fi sa facem o lista cu cele mai amuzante denumiri - am putea spune cu siguranta: suntem o tara vesela! In capul listei ar fi o statie de cale ferata din Drochia, cu un nume mai greu de pronuntat - Ghizdita.


Cu usile tot timpul larg deschise, Statia  Ghizdita isi asteapta trenurile si pasagerii. O cladire mica, in mijlocul campiilor, cateva  sali si 6 angajate ? toate femei - cam asta e  Ghizdita. Probabil de asta toata lumea care trece pe- aici se inveseleste pe loc. Desi, rosesc usor, cand sunt intrebate  despre semnificatie, femeile spun ca se  mandresc ori de cate ori pronunta, Ghizdita.

Tot Ghizdita s-a numit secole la rand si  satul din apropiere, care din anii 60 a fost  redenumit - Fantanita. Locuitorilor, insa le-a ramas in suflet  vechea denumire.
Satenii mai in varsta stiu de unde vine denumirea. In Dex, radacina cuvantului este explicata  astfel: un perete cu care se captuseste o  fantana, colac.

De la Ghizdita, sa mergem la Tarsitei...un sat nu prea mare din Telenesti, ascuns  la 10 km de sosea. Locuitorii spun insa ca denumirea satului  vine cu totul de la altceva. Cert e, totusi, ca locuitorilor le place sa rada  cu gura larg deschisa.

Si cum sa nu trecem pe la Limbeni? Aflat  undeva in Glodeni... Si-atunci de unde aceasta denumire? E cam  greu de aflat intr-un sat unde locuitorii  insista ca nu sunt deloc limbuti.

Lista satelor haioase din Moldova este  destul de lunga. Astfel avem localitati care exprima diferite  interese sau indeletniciri: Paharniceni,  Pivniceni, Greblesti, Lingura, Branza,  Flamanda, Carnateni, Cateleni. sau dimensiuni: Lunga, Larga ori Rotunda...

Sunt si nume sau porecle: Jora, Ilenuta,  Regina Maria, Alexanderfeld. Sau orice altceva, cum ar fi satul Marchet,  Pistruieni, Hirova, Mardareuca, Festelita.
Oricum s-ar numi, oamenii sunt mandri de  satele lor.