Dimineata a inceput cu un anunt bomba. Procurorul General si-a dat demisia in fata deputatilor, carora le-a multumit pentru ca au votat ieri Legea Procuraturii. Corneliu Gurin nu a explicat de ce a luat aceasta decizie. Cei din opozitie sunt siguri ca plecarea, chiar daca una intarziata, este rezultatul presiunilor lor. Tot astazi, parlamentul a luat act de demisia acestuia, asa ca el nu va ramane interimar la procuratura, asa cum s-a intamplat cu Dorin Dragutanu la BNM.


Corneliu GURIN, PROCUROR GENERAL ”Mandatul meu se incheie la 18 aprilie 2018. Am decis sa vin in fata Parlamentului pentru a-mi depune mandatul. Demisionez din 1 martie.”

Procurorul General nu a explicat de ce a luat aceasta decizie.

Corneliu GURIN, PROCUROR GENERAL ”Consider important sa incepem reforma de la varful institutiei si sa avem abordari sincere fara suspiciuni si acuzatii care sa deturneze sensul adevarat al evenimentelor. Noul procuror trebuie sa fie selectat de consiliul procurorilor prin concurs public.”

Cei din opozitie cred insa ca demisia acestuia este rezultatul presiunilor facute de ei.

Igor DODON, LIDER PSRM ”Ceea ce s-a intamplat azi in parlament se numeste: Mavr zdelal svoe delo, mavr mojet uiti. Stim cu ce s-a ocupat PG ultimii ani./PD a utilizat aceasta institutie in lupta sa politica.”

Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM ”Apreciem gestul pg. Prima intrebare este de ce atat de tarziu. Daca isi dadea demisia m devreme, se aplicau legile care erau in vigoare. Acum e o problema.”

Iar cei de la guvernare sunt, evident, mai ooptimisti.

Artur RESETNICOV, DEPUTAT NEAFILIAT ”Salutam decizia curajoasa a procurorului general. Dupa ce s-a votat legea, a deschis calea prin concurs votarii unui nou procuror general.”

Pana acum procurorul general era numit de presedintele parlamentului. Potrivit noii legi a procuraturii, votata ieri de deputati, acesta va fi ales prin concurs public de catre consiliul procurorilor, care propune candidatura presedintelui tarii. Acesta o poate respinge, insa doar o singura data, sau poate emite decretul de numire in functie a procurorului general. Doar ca noua lege intra in vigoare la 1 august 2016, iar pentru schimbare e nevoie de modificarea Constitutiei.

Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM ”Dle presedinte, in baza carei legi va fi propus candidatul la PG? Azi el a demisionat, functia o preia prim-viceprocurorul.”

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT ”O sa va solicit si suportul dvs la exmainarea acestei chetsiuni/ Nu am intentia sa vin cu candidatul saptamana viitoare, nu. Avem timp sa luam in considerare dispozitiile finale si tranzitorii ale legiii votate ieri.”

Jurist de profesie, Corneliu Gurin a activat in cadrul directiei juridice a parlamentului, in 2005 a candidat la parlamentare pe listele PCRM, iar in 2011 a devenit membru al Partidului Actiunea Democratica, condus de Mihai Godea. Si-a suspendat activitatea in partid in 2013, cu 2 luni inainte de a fi ales procuror general, dupa ce a fost presedinte al comisiei pentru desemnarea procurorului. Gurin a venit la Procuratura in plina criza politica, in 2013, in locul lui Valeriu Zubco, care a fost demis dupa incidentul din Padurea Domneasca. De nenumarate ori a fost acuzat ca face jocul democratilor, iar ca procuratura ar fi revenit PD-ului in urma partajarii institutiilor. De fiecare data, a negat acuzatiile.

---------------------------------------------------

 

 Galerie foto realizata de Constantin Grigorita

Cornelin GURIN, PROCUROR GENERAL: "Vreau sa va multumesc pentru votarea Legii Procuraturii. Am decis sa vin in fata parlamentului pentru a-mi depune mandatul. Demisionez din 1 martie. Consider important sa incepem reforma de la varful institutiei si sa avem abordari sincere fara suspiciuni si acuzatii care sa deturneze sensul adevarat al evenimentelor. Noul procuror trebuie sa fie selectat de consiliul procurorilor prin concurs public. Le multumesc tuturor angajatilor, le multumesc institutiilor media independente pentru critici constructive. Sper sa faceti lucruri bune pentru tara noastra.”

Corneliu Gurin a devenit procuror general pe 18 aprilie 2013. Candidatura lui Corneliu Gurin, cel care a fost presedinte al comisiei de selectare procurorului general, a fost propusa de presedintele parlamentului de atunci, democratul Marian Lupu. Candidatura a fost contestata de liberali si de comunisti. Totusi, Corneliu Gurin a fost numit procuror general cu 51 de voturi. "Pentru" au votat PD, PLDM, grupul Misin, Sergiu Sirbu si Mihai Godea.

In septembrie 2015 comunistii au cerut demisia lui Corneliu Gurin pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu. PCRM l-a acuzat pe Gurin de faptul ca ar fi cunoscut inca din 2012 despre fraudele de la Banca de Economii si nu a intervenit. Comunistii considera ca anume Corneliu Gurin se face vinovat de taraganarea anchetei in acest dosar. Acuzatii similare au fost aduse si lui Viorel Chetraru.

Anul trecut si liderii Paltformei DA au cerut demisia lui Gurin.

In varsta de 40 de ani, Corneliu Gurin este jurist de profesie. A activat in cadrul directiei juridice a parlamentului, iar in 2005 a candidat la parlamentare pe listele PCRM.

Ulterior, in 2011 a devenit membru al Partidului Actiunea Democratica, condus de Mihai Godea. Si-a suspendat activitatea in partid in luna februarie, cand a devenit presedinte al comisiei pentru desemnarea candidaturii la functia de procuror general. Gurin a venit in locul lui Valeriu Zubco, care a fost demis dupa incidentul din Padurea Domneasca.


 Stirea se actualizeaza.