Situatia de la centrala nucleara Fukushima este "complet diferita" de cea de la Cernobil, din urma cu 25 de ani, desi se afla la acelasi nivel pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES), potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).
"Fukushima si Cernobil sunt foarte diferite", a declarat marti, pentru jurnalisti, directorul Departamentului de Siguranta si Securitate Nucleara din cadrul AIEA, Denis Flory.
Accidentul de la Fukushima "este un accident complet diferit. Nivelul emisiilor, la Cernobil, este sensibil diferit", a insistat oficialul.
Japonia a revizuit, marti, nivelul accidentului de la Fukushima de la 5 la 7, cel mai ridicat pe scara INES, plasandu-l la acelasi nivel cu cel de la Cernobil, din 1986.
Trecerea la nivelul 7, un "accident major" cu "efecte considerabile asupra sanatatii si mediului", a fost hotarata pe baza ansamblului emisiilor radioactive. Acestea reprezinta, potrivit autoritatilor japoneze, 370.000 de terrabecquerel pana in prezent, in timp ce, la Cernobil, s-au inregistrat 5,2 milioane de terrabecquerel, a precizat Flory.
AIEA a subliniat, in mai multe randuri, ca accidentul de la Cernobil, cel mai grav accident nuclear din istorie, a fost cauzat de o eroare umana si o eroare de conceptie, in timp ce criza de la Fukushima a survenit in urma unui cutremur si unui tsunami de o putere neobisnuita.
"Mecanicile accidentelor sunt foarte diferite", a subliniat Flory.
Puternica explozie de la Cernobil, cu un reactor in functiune, a emis mari cantitati de radioactivitate in atmosfera, "care s-au raspandit peste tot, in lume". In schimb, la Fukushima, reactoarele erau oprite si nu a avut loc nicio explozie in interiorul incintei de securitate.
Flory a adaugat ca autoritatile japoneze nu ar fi reactionat altfel daca ar fi ridicat nivelul accidentului pe scara INES mai devreme.
Scara INES nu este "o scara pentru (intreprinderea) actiunii, ci pentru comunicare", a precizat el.
Potrivit lui Flory, situatia generala de la Fukushima este, in continuare, "foarte serioasa, dar exista primele semne de redresare a anumitor functiuni", in special privind alimentarea sistemelor de racire a reactoarelor.