Negociatorul-sef al Uniunii, Michel Barnier, spune ca inca exista riscul unui esec in privinta acordului pentru iesirea Regatului Unit din UE.
Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana este convenit în proportie de 75%, printre subiectele importante înca nerezolvate fiind gestionarea frontierei dintre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord, a apreciat vineri negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, relateaza Reuters.
″În termeni de ceea ce s-a convenit pâna acum, este vorba de circa 75%″â£, a declarat Barnier pentru postul de televiziune France-2.
El a adaugat ca, desi Londra si UE lucreaza împreuna pentru ca iesirea Marii Britanii din blocul comunitar sa aiba loc în martie 2019, înca exista riscul unui esec atât timp cât ramân nesolutionate probleme precum frontiera irlandeza.
În urma cu o saptamâna, Michel Barnier a afirmat ca Marea Britanie poate reveni, pâna la sfârsitul perioadei de tranzitie, asupra pozitiei de a iesi din piata unica si uniunea vamala. Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May pâna la 31 decembrie 2020 pentru a se razgândi în privinta iesirii tarii sale din piata unica si uniunea vamala, afirmând: ″Atât timp cât nu au iesit (din UE), în timpul perioadei de tranzitie, orice este înca posibil″â£.
Londra si UE sunt decise sa mentina libera circulatie a persoanelor si a bunurilor peste granita dintre Republica Irlanda si provincia Irlanda de Nord, fara a se reveni la controalele frontaliere ce ar reprezenta o amintire a celor trei decenii de violente care s-au încheiat în mare parte prin Acordul din Vinerea Mare din 1998.
Totusi, înca nu a fost gasita nicio solutie privind controalele vamale necesare dupa Brexit.
Marea Britanie va parasi oficial blocul comunitar la 29 martie 2019, la exact doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar perioada de tranzitie de 21 de luni se va încheia la 31 decembrie 2020, data ce coincide cu încheierea cadrului financiar multianual al UE 2014-2020.
Sursa: Agerpres