Ungurii merg duminica la urne ca sa-si aleaga reprezentantii in Parlament. Partidul conservator al lui Viktor Orban, caruia Uniunea Europeana ii reproseaza ca a subminat democratia, are toate sansele sa castige detasat scrutinul.

Publicat:06.04.2014, 09:26

Mai mult, partidul de extrema-drepta Jobbik se afla la mica diferenta in sondaje de socialisti si ar putea deveni cea de a doua forta politica din tara.

Viktor Orban, premierul in exercitiu: ''Exista o singura tabara si un singur steag. Votul care nu ne face mai puternici, ne face mai slabi''.

Conservatorii lui Viktor Orban sunt atat de siguri pe ei ca nici nu s-au deranjat sa prezinte un program electoral. Toate discursurile lor le-au reamintit alegatorilor ca guvernul de dreapta a redus cu 20% pretul la energia pentru consumatorii casnici, a relansat economia si s-a batut cu lacomia multinationalelor.

Tamas Boros, analist politic: ''Fidesz vrea sa arate la aceste alegeri ca ceea ce a facut in ultimii patru ani corespunde vointei poporului''.

In 4 ani de cand e la putere, Fidesz a transformat complet tara. A adoptat nu mai putin de 850 de legi si a instituit un control strict asupra institutiilor puterii, dar si justitiei, presei, economiei si culturii.

Attila Mesterhazy, presedintele Partidului Socialist: ''Cei care cred ca o duc mai rau decat acum patru ani, cei care cred ca au primit mai putin decat li s-a promis, aceia trebuie sa mearga la vot".

Formata in graba si nepopulara, coalitia de stanga nu are practic nicio sansa sa castige aceste alegeri. Ultimele sondaje crediteaza Fidesz cu 47% din intentiile de vot, dublu fata de stanga, care are 23%. Jobbik are 21% din intentiile de vot si n-ar fi exclus sa-i depaseasca pe socialisti.

Tamas Boros, analist: ''Ar fi tragic pentru imaginea Ungariei, pentru investitii si pozitia diplomatica a tarii''.

Fidesz va fi favorizat si de o reforma electorala recenta, care a redus la jumatate numarul alesilor, a introdus un bonus pentru invingator si a modificat circumscriptiile electorale, "diluand" fiefurile stangii.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, care va monitoriza scrutinul, a criticat reforma electorala si are indoieli cu privire la impartialitatea Biroului Electoral Central, format din 7 persoane, toate membre Fidesz.

BIOGRAFIE: Viktor Orban, un lider populist care a schimbat profund si a polarizat Ungaria.

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de altii un erou si prezentat ca invingator in alegerile legislative de duminica, a schimbat profund Ungaria in decurs de patru ani si a polarizat tara in jurul persoanei sale.

Ungurii "vor in continuare sa fie stapanii propriului destin", iar "un erou ungur este cel care triumfa in destinul sau", a proclamat recent Orban in cursul ceremoniilor de marcare a revoltei fata de regimul Habsburgilor, in 1848.

Multumita unei majoritati de doua treimi in Parlament, Guvernul sau a reformat integral acest fost stat comunist, care a aderat la UniuneaEuropeana in 2004. Ungaria se afla in prezent "in pragul unei noi ere, care o face libera si puternica", a dat el asigurari.

Viktor Orban, in varsta de 50 de ani, acapareaza scena politica a Ungariei, de pe care se pare ca nu poate sa fie detronat de niciunul dintre adversari, indiferent ca provin din interiorul partidului sau ori din randul opozitiei, scrieMEDIAFAX.

Orban, care are o anumita charisma si care este scos in evidenta de adversarii sai de stanga mai degraba "anosti", este in primul rand "un veritabil zoon politikon" care nu suporta nici infrangerea si nici sa fie contestat, subliniaza Laszlo Lengyel, un politolog de la Institutul pentru Cercetare Financiara si Politica de la Budapesta.

Pasionat de fotbal, casatorit si tatal a cinci copii, el a polarizat societatea dupa prabusirea comunismului, reducand in mod drastic spatiul de dezbatere. Fidesz si-a insusit simbolurile nationale, iar oricine vorbeste impotriva partidului este acuzat de tradarea tarii.

Ajuns premier la varsta de 35 de ani, in 1998, Orban a revenit la putere in 2010, avid de revansa dupa opt ani de regim de stanga. Un fost disident liberal anticomunist - discursurile impotriva regimului pe care le-a sustinut la sfarsitul anilor '80 l-au facut celebru -, lui Orban ii place sa vorbeasca in numele "poporului" sau "natiunii".