Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de miercuri in scadere puternica, inregistrand cel mai semnificativ declin din ultimele opt luni, investitorii fiind ingrijorati de majorarea ratelor dobanzilor bondurilor.

Publicat:11.10.2018, 09:16

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 3,15%, ajungând la valoarea de 25.598,74 puncte, în timp ce indicele Standard and Poor’s 500 a înregistrat un declin de 3,29%, la 2.785,68 puncte, iar indicele Nasdaq a scazut cu 4,08%, la 7.422,05 puncte.

Randamentele bondurilor americane pe zece ani au crescut peste 3%, iar Fondul Monetar International a înrautatit estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% în 2018 si în 2019, citând sporirea riscurilor în urma escaladarii tensiunilor comerciale si a nivelului ridicat al datoriilor.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca valorile pietelor bursiere sunt “extrem de ridicate”, ceea ce a provocat panica în rândul investitorilor, care s-au grabit sa-si vânda actiunile.

Luna octombrie este, în general, o perioada în care indicii bursieri înregistreaza corectii importante, întinzând la maximum nervii investitorilor. Între cauzele de anul acesta se numara cresterea dobânzilor la bondurile americane, precum si avertismentul din partea FMI privind posibilitatea unei scaderi economice din cauza razboiului comercial declansat de majorarea tarifelor vamale.

Scaderea de ieri este cea mai semnificafiva din februarie, când indicele Dow Jones a pierdut peste 1.000 de puncte în doua sedinte consecutive.

Scaderea de acum este departe, însa, de prabusirea cu 23%, din 1914, sau de “Lunea neagra”, din 1987. Companiile din domeniul tehnologiei au înregistrat, totusi, o scadere de 4,85%, situatie nemaiîntâlnita din august 2011. Cele mai mari scaderi le-au înregistrat Amazon, Facebook, Twitter si Netflix.

Asia si Europa urmeaza Wall Street-ul

Si pe pietele bursiere din Asia s-a înregistrat joi cel mai semnificativ declin din ultimele 19 luni, pe fondul sporirii aversiunii fata de risc a investitorilor si al scaderilor de pe Wall Street.

Indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a înregistrat un declin de 3,38%, în timp ce Bursa din Hong Kong a încheiat prima sedinta de tranzactionare de joi în scadere cu 3,76%, iar pietele bursiere din Japonia si Coreea de Sud înregistrau scaderi semnificative, de peste 3%.

Si actiunile europene au scazut la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni, urmând tendinta negativa a bursei de pe Wall Street. Toate sectoarele sunt tranzactionate în scadere în Europa, iar cele mai afectate sunt titlurile companiilor din sectorul tehnologic, care au continuat declinul accentuat al actiunilor de profil din SUA.

Indicele sectorului tehnologiei din Europa .SX8P a coborât cu 2,4%, chiar daca actiunile Ingenico au avansat cu 8,5% dupa ce Natixis a anuntat ca analizeaza o fuziune între divizia sa de plati cu aceasta companie financiara si de plati.

Indicele pan-european STOXX 600 a scazut cu 1,4%, la cel mai redus nivel atins dupa ianuarie 2017. Toti indicii de referinta din Europa au scazut cu peste 1%.

Bursa de la Bucuresti a deschis cu scaderi de peste 1% pe majoritatea indicilor sedinta de joi, pe fondul declinului semnificativ consemnat pe bursele internationale.

Dupa 45 de minute de la deschidere, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide 13 companii, înregistra o depreciere cu 1,1%, pâna la 8.394,36 puncte.

Totodata, indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, era în scadere cu 1,16%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor înregistra o depreciere de 0,99%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, era în scadere cu 1,61%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 1,22%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investitii, BET-BK, a pierdut 1,43%.

Valoarea totala a schimburilor realizate joi pâna la ora 10:30, pe Bursa de Valori Bucuresti, se situa la 10,631 milioane de lei (2,280 milioane de euro).

Scaderile de pe Wall Street au fost suficient de semnificative pentru a trezi interesul presedintelui Donald Trump, care a ridicat un deget acuzator catre Rezerva Federala a SUA, care a majorat de trei ori ratele dobânzilor în acest an.

Nu sunt deloc de acord cu ceea ce fac cei de la Fed. Cred ca au înnebunit”, le-a spus jurnalistilor Trump.

Acesta a dat asigurari ca declinul de pe pietele bursiere este de fapt o “corectie” îndelung asteptata. O corectie a pietelor bursiere este definita ca o scadere de cel putin 10% de la cel mai ridicat nivel din ultimele cel putin 52 de saptamâni.

Sursa: Agerpres