Seful Directiei Generale de Pasapoarte a prezentat sambata schimbarile din documentele de calatorie ale romanilor.

Publicat:12.01.2019, 16:35

Noile pasapoarte simple electronice si simple temporare care au fost puse în circulatie în aceasta saptamâna vor fi aproape imposibil de falsificat; noile modificari nu vor influenta costul platit de cetatean pentru eliberarea pasaportului, a declarat sâmbata seful Directiei Generale de Pasapoarte, Mirel Toanca.

El a prezentat, într-o conferinta de presa la Ministerul Afacerilor Interne, noutatile legate de eliberarea pasapoartelor românesti si noile elementele de siguranta, care sunt schimbate periodic, în pas cu evolutiile tehnologice din domeniu.

“Noile pasapoarte au elemente de siguranta care le vor face aproape imposibil de falsificat si un design modern cu detalii inspirate din istoria si geografia tarii noastre. Fiecare fila a noilor pasapoarte contine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum Delta Dunarii, Lacul Rosu, Pestera Scarisoara, orasul medieval Sighisoara s.a. Cu aceasta noua generatie de pasapoarte facem un pas în viitor, prin complexitatea elementelor de protectie împotriva fraudarii documentelor”, a spus Mirel Toanca.

Seful Directiei Generale de Pasapoarte a explicat ca elementele de siguranta implementate au la baza noile tehnologii în materie, precum desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare si elemente optic variabile, precum si unele realizate prin nanotehnologie.

“O parte a elementelor mentionate pot fi vazute cu ochiul liber, în diferite spectre de lumina, inclusiv în infrarosu, dar sunt si elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, de securitate, cu filigran si fir metalic, fir de coasere în trei culori - rosu, galben si albastru, una dintre culori fiind fluorescenta. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumina UV reactioneaza în trei culori: rosu, galben-verzui si albastru”, a explicat Toanca.

El a aratat ca, pe lânga elementele de siguranta pe care le ofera aceste imagini, se va realiza si o promovare a obiectivelor turistice si istorice ale tarii.

“Datorita acestor noi elemente de siguranta si de design, documentele de calatorie românesti vor fi printre cele mai sigure pasapoarte la nivel international, fiind extrem de greu de contrafacut. Noile modificari nu vor influenta costul pasaportului platit de cetatean”, a subliniat seful Directiei Generale de Pasapoarte.

Mirel Toanca a precizat ca documentele de calatorie din generatiile anterioare vor ramâne valabile pâna la data mentionata în acestea.