Pentru prima data, populatia Germaniei a depasit anul trecut 83 de milioane, a comunicat joi Biroul Federal de Statistica, imigratia contribuind la acest record.

Publicat:28.06.2019, 10:15

La sfarsitul lui 2018, statisticile aratau ca in Germania traiesc 83.019.200 de oameni, cu 3% mai multi decat cu un an inainte, potrivit Agerpres.

Bilanturile provizorii consemneaza pentru anul trecut o imigratie neta de 386.000 de persoane, un numar de decese mai mare cu 167.000 decat cel de nasteri si o crestere a ponderii altor etnii decat cea germana, de la 11,7% la finele lui 2017 la 12,2%.

Cea mai mare crestere a populatiei s-a inregistrat in landul Bavaria, din sud - 79.500; urmeaza Baden-Wuerttemberg cu 46.100 si Berlinul, care are statut de land, cu 31.300.

In general, populatia a crescut in landurile din vest, cu exceptia Saar, de langa frontiera cu Franta, si a scazut in est, cu exceptia Berlinului si a landului Brandenburg din jurul capitalei.

Chiar si in contextul acestei cresteri spectaculoase a populatiei, Germania - cea mai mare economie europeana, are in prezent un deficit de aproximativ 1,6 milioane de angajati calificati, iar oamenii de afaceri sunt extrem de ingrijorati de lipsa fortei calificate de munca.

Conform celor mai recente date ale Institutului pentru Cercetarea Fortei de Munca (IAB), numarul locurilor de munca vacante in Germania a atins un nivel record in ultima perioada.

In aprilie, Guvernul Germaniei a redus la jumatate estimarea privind avansul celei mai mari economii europene in 2019, reflectand incetinirea din ce in ce mai accentuata din industrie, care afecteaza exporturile.

Executivul de la Berlin se asteapta la o expansiune a economiei de 0,5% anul acesta. In ianuarie, autoritatile au inrautatit la 1% prognoza de crestere, de la un avans de 1,8% previzionat anterior.

Pentru anul viitor, Guvernul estimeaza o redresare a cresterii, pana la 1,5%.

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, insa, la finele anului trecut, a evitat la limita intrarea in recesiune si, pe ansamblul anului 2018, a inregistrat cel mai slab ritm de crestere din ultimii cinci ani.

Analistii apreciaza ca avantul PIB-ului Germaniei incetineste, deoarece exportatorii sunt afectati de cererea globala mai slaba, disputele comerciale dintre SUA si China si Brexit. Aceste riscuri externe sunt partial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piata solida a fortei de munca si de ratele scazute ale dobanzilor.

Sursa: