Catalonia si-a declarat astazi independenta fata de Spania. Parlamentul de la Barcelona a adoptat o rezolutie care spune ca regiunea devine stat independent sub forma unei republici. Anuntul a fost intalnit cu urale si aplauze in strada de mii de oameni. Alta atmosfera este insa la Madrid, unde premierul a convocat o reuniune de urgenta a Guvernului, iar Senatul a aprobat conducerea directa a Cataloniei. Totodata, procuratura generala a anuntat ca ii va acuza de rebeliune pe cei care au votat independenta.

Carme FORCADELL, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI SPANIOL: ”Se instituie Republica Catalana ca stat independent, suveran, democratic si social. Dispunem intrarea in vigoare a legii de tranzitie juridica si intemeierea republicii.”

 Asa au reactionat miile de oameni adunati in fata Parlamentului catalan cand au auzit ca este declarata independenta fata de Spania. Catalanii au sarit in sus de bucurie, au dansat si au cantat. Unii chiar au plans.

”Sunt atat de emotionata. In sfarsit am obtinut independenta Cataloniei.”

”In sfarsit suntem catalani. Putem fi noi insine. Suntem fericiti. Uitati-va in jur.”

 In acelasi timp, in legislativ era intonat imnul Cataloniei. Rezolutia a fost aprobata cu 70 de voturi pentru si 10 impotriva. Deputatii catalani care s-au impotrivit au iesit din sala si nu au participat la vot. Multumit de rezultat s-a aratat presedintele separatist, care a declarat ca executivul catalan trebuie sa negocieze recunoasterea republicii in strainatate.

Carles PUIGDEMONT, PRESEDINTELE CATALONIEI: ”Astazi, Parlamentul tarii noastre, un legislativ legitim a facut un pas urias.”

 Cum era si de asteptat, reactia Madridului a venit in scurt timp. Senatul spaniol i-a permis premierului Mariano Rajoy sa conduca direct Catalonia. Totusi nu este clar cum va evolua situatia. Urmeaza de vazut care dintre masuri – independenta proclamata de Catalonia sau decizia de suspendare a autonomiei – va avea o greutate mai mare. Intre timp, procuratura generala a anuntat ca ii va acuza de rebeliune pe cei care se fac vinovati de declararea independentei.

Totodata, guvernul de la Madrid a anuntat ca va contesta documentul la Curtea Constitutionala. Critici au venit si din strainatate. Oficialii americani au declarat ca Spania trebuie sa ramana unita, iar presedintele consiliului european a spus ca Spania ramane singurul partener al Uniunii Europene. La 1 octombrie, autoritatile separatiste au organizat un referendum pentru independenta Cataloniei. 90 la suta dintre cei care au mers la vot au fost pentru, ceea ce ar constitui aproape jumatate din toti locuitori din regiune.