Uniunea Europeana a facut, miercuri, primul pas catre sanctionarea Italiei, din cauza unui buget mult prea permisiv cu cheltuielile, care ar putea duce ţara in deficit excesiv, scrie Bloomberg.

Comisia Europeana a dat publicitatii evaluarea sa finala cu privire la proiectele de buget pentru 2019 ale tuturor celor 19 state membre ale zonei euro. Executivul comunitar respinge, astfel, în mod oficial proiectul de buget al Italiei, lansând prima etapa catre demararea unei "proceduri pentru deficit excesiv", care poate duce în final la sanctiuni financiare, potrivit Agerpres.

În ultimele saptamâni, Italia si Comisia Europeana s-au situat pe pozitii opuse cu privire la planurile de cheltuieli ale autoritatilor de la Roma. Luna trecuta, Comisia Europeana a adoptat o decizie fara precedent de a respinge proiectul de buget al Italiei, subliniind ca acesta nu permite reducerea deficitului si a datoriei publice, a doua cea mai mare din zona euro raportat la PIB.

Pâna la data de 13 noiembrie, autoritatile de la Roma trebuiau sa prezinte Bruxelles-ului o noua versiune revizuita a proiectului de buget pentru 2019. Saptamâna trecuta, însa, autoritatile italiene au retrimis Comisiei Europene proiectul de buget pe 2019, cu tintele privind cresterea economica si deficitul bugetar neschimbate fata de varianta respinsa de Executivul comunitar, dar au evocat "circumstante exceptionale" pentru a solicita mai multa flexibilitate bugetara.
În aceste conditii, în data de 21 noiembrie Comisia Europeana va face primul pas din procedura de deficit excesiv, concentrându-se pe esecul Italiei de a-si reduce datoria. "Comisia va lansa miercuri raportul sau prin care demareaza procedura de deficit excesiv", a declarat pentru Reuters un oficial european de rang înalt.
Prin refuzul de a-si modifica proiectul de buget, Guvernul italian se expune riscului demararii unei proceduri de deficit excesiv, susceptibila sa conduca la aplicarea de sanctiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adica aproximativ 3,4 miliarde euro. Demararea respectivei proceduri ar trebui în acest caz sa fie aprobata de statele membre.