Ministrul de externe britanic a precizat ca, pentru a se rezolva problema Brexitului, Regatul Unit ar putea accepta un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana precum cel pe care aceasta l are deja cu Canada, relateaza The Independent.

Publicat:22.09.2018, 18:50În acelasi timp, Jeremy Hunt, ministrul de externe, a mai precizat ca Guvernul este, în continuare, concentrat pe asa-numitul plan Chequers, care este puternic sustinut de prim-ministrul Theresa May.

Semnat în 2016 între UE şi Canada, principala prevedere a Acordului Economic si Comercial Comprehensiv (CETA) este eliminarea a 98% din taxele vamale pe produsele comercializate între partile semnatare.

Declaratiile lui Jeremy Hunt vin la câteva zile la o noua sesiune de negocieri esuate între Regatul Unit si Uniunea Europeana cu privire la planul Chequers. De altfel, ministrul nu s-a dat în laturi în a-i critica pe negociatorii Uniunii Europene, a caror pozitie a clasificat-o drept “nerezonabila”. De asemenea, a caracterizat Comisia Europeana drept “inacceptabila” si o “parodie”.

Totodata, opinia oficialului britanic scoate, din nou, în evidenta disensiunile din cadrul Partidului Conservator, condus de Theresa May, cu privire la Brexit.

Pe masura ce data producerii Brexitului (29 martie 2019) se apropie, prim-ministrul britanic se confrunta cu o opozitie tot mai puternica din partea unei parti a propriului partid.

Astfel ca în momentul de faţa exista cel puţin cinci directii diferite în interiorul Partidului Conservator: un Brexit fara acord, un Brexit prin care sa se mentina cât mai multe legaturi comerciale cu Uniunea Europeana, un Brexit în care sa se faca un acord de liber-schimb de tipul CETA sau chiar organizarea unui nou referendum.

Nu este nici prima oara când se vehiculeaza informatia referitoare la un posibil acord între UE si Regatul Unit de tipul CETA. În trecut, ideea fiind sustinuta si de fostul secretar pentru iesirea din Uniunea Europeana, David Davis, precum si de fostul ministru de externe, Boris Johnson. Amândoi sunt doi oponenti ai modului în care Theresa May poarta negocieri cu Uniunea Europeana pe tema Brexitului.

Sursa: The Independent