Vineri, 25 octombrie, 2019, judecatorii care in luna septembrie au organizat o Adunare Generala a Judecatorilor (AGJ) si au revocat actuala componenta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se intrunesc pentru a vota o noua componenta a insitutiei. Evenimentul se va derula desi nici AGJ din luna septembrie si nici actuala, din 25 octombrie, nu sunt recunoscute de catre Guvern, respectiv Ministerul Justitiei. Totodata, in „lupta” pentru functia de membru al CSM s-au inregistrat si judecatori care, in ultimele saptamani au participat la luarea unor decizii prin care au favorizat organizarea celor doua AGJ, scrie ZdG.md
In lista celor 13 judecatori care pretind la functia de membru permanent al CSM se regasesc judecarori care au examinat dosare de rezonanta, judecatori vizati in cauze disciplinare si magistrati care figureaza printre judecatorii vinovati de condamnarea R. Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CtEDO).
Lista judecatorilor ale caror candidaturi sunt inaintate pentru calitatea de membru permanent al CSM, conform informatiilor de pe site-ul Asociatiei Judecatorilor din Moldova si nu pe site-ul CSM, asa cum prevede legislatia si asa cum a fost de fiecare data pana acum.
- Aureliu Postica (Judecatoria Chisinau)
- Ion Chirtoaca (Judecatoria Chisinau)
- Mariana Stratan (Judecatoria Ungheni)
- Viorica Dodon (Judecatoria Chisinau)
- Iana Talmaci (Judecatoria Straseni)
- Lilia Lupascu (Judecatoria Chisinau)
- Dmitrii Fujenco (Curtea de Apel Comrat)
- Alexandru Gheorghies (Curtea de Apel Balti)
- Angela Bostan (Curtea de Apel Chisinau)
- Nelea Budai (Curtea de Apel Chisinau)
- Nicolae Craiu (Curtea Suprema de Justitie)
- Anatolie Turcan (Curtea Suprema de Justitie)
Lista judecatorilor ale caror candidaturi sunt inaintate pentru calitatea de membru supleant al CSM:
- Viorica Dodon (Judecatoria Chisinau)
- Ana Panov (Curtea de Apel Chisinau)
- Marina Anton (Curtea de Apel Chisinau)
De la Curtea Suprema de Justitie (CSJ):
Nicolae Craiu, numit in functie de judecator la CSJ in 2016.
Potrivit surselor ZdG din cadrul organelor de drept, la 26 septembrie, judecatorul Nicolae Craiu a revenit din concediul de odihna anual si a participat alaturi de judecatorul Oleg Sernioala la examinarea recursului declarat de CSM impotriva Hotararii Curtii de Apel (CA) Chisinau din 20 septembrie, prin care a fost obligat CSM sa emita actul administrativ individual cu privire la convocarea AGJ in sedinta extraordinara.
Sotia judecatorului Nicolae Craiu, Tatiana Craiu, numita in functia de inspector-judecator al Inspectiei judiciare din cadrul CSM in aprilie 2019, este sora lui Gheorghe Avornic, fost membru al CSM. Maria Negru, sora sotiei judecatorului Nicolae Craiu si a lui Ghoerghe Andronic este judecatoare la CA Chisinau, fiind promovata in aceasta in 2014, pe cand fratele sau Gheorghe Avornic era membru al CSM. In perioada mandatului de membru al CSM al lui Gheorghe Andronic, in 2016, Nicolae Craiu – cumnatul acestuia, a fost promovat in functia de judecator la Curtea Suprema de Justitie.
Turcan Anatolie, numit in functie de judecator la CSJ in 2016
Anterior, Anatolie Turcan a mai exercitat functia de membru al CSM pe o perioada de 8 ani, 2 mandate consecutive. In perioada mandatului sau de membru al CSM, a fost promovat in functia de judecator, iar mai tarziu in functia de presedinte al CSJ, Ion Druta, care acum este cercetat penal pentru imbogatire ilicita.
Cand era membru al CSM, Turcan a fost promovat de catre colegii sai, de la CA Chisinau la CSJ.
Tot pe perioada mandatului sau la CSM, au fost promovati in functie si alti judecatori vizati in mai multe investigatii jurnalistice, cum ar fi: Mariana Pitic, promovata in functia de judecator la CSJ si Mihai Poalelungi, promovat in functia de presedinte al CSJ. Turcan a participat si la cateva subiecte care au servit ca temei pentru revocarea actualei componente a CSM, si anume, darea acordului la pornirea urmaririi penale in privinta a 15 judecatori in baza sesizarii facute de Procurorul General, precum si la darea acordului la pornirea urmaririi penale in privinta ez-judecatorului CA Chisinau, Domnica Manole.
Relatii de rudenie cu judecatorii din sistem
Anatolie Turcan este nasul de cununie a lui Iurie Potanga, magistrat la Judecatoria Chisinau, sediul Buiucani. Tot Turcan este si nasul lui Veaceslav Martinenco, un alt judecator de la Judecatoria Chisinau. La sedinta AGJ convocata prin Hotararea CA Chisinau din 20 septembrie 2019, Turcan a fost ales in calitate de presedinte al Comisiei speciale pentru desfasurarea alegerilor, care a examinat si respins contestatia actualilor membri ai CSM impotriva hotararii AGJ din 27 septembrie 2019. Conform declaratiei presedintelui interimar al CSM, Dorel Musteata, pana in prezent, membrii CSM nu au primit un raspuns oficial din partea Comisiei speciale, al carui presedinte a fost Anatolie Turcan. Conform informatiei Registrului candidatilor, plasat pe site-ul CSM, Turcan este unul dintre candidatii la functia de presedinte al Colegiului penal al CSJ, alaturi de alti judecatori.
Judecatori de la Curtile de Apel:
Dmitrii Fujenco, judecator la CA Comrat
Dmitrii Fujenco a inceput activitatea in cadrul sistemului judecatoresc in 2007, la Judecatoria Cahul. In perioada 2010 – 2018 a exercitat periodic functia de presedinte si vicepresedinte al Judecatoriei Cahul. In septembrie 2018, Fujenco este promovat la CA Comrat, iar peste o luna, prin dispozitia presedintelui CSM, Victor Micu, din 5 octombrie 2018, aprobata prin hotararea CSM nr. 436/21 din 16 octombrie 2018, Dmitrii Fujenco este desemnat pentru exercitarea interimatului functiei de presedinte al Curtii de Apel Comrat. Ulterior, prin hotararea CSM, nr. 212/13 din 25 iunie 2019, Fujenco a fost eliberat de la exercitarea functiei de presedinte interimar al CA Comrat.
Alexandru Gheorghies, presedinte la CA Balti
Alexandru Gheorghies a inceput activitatea in calitate de judecator la Judecatoria Glodeni in anul 2002, venind in aceasta functie din cea de primar al satului Fundurii Vechi, raionul Balti. In mai 2012, Gheorghies este promovat in funtia de judecator la CA Balti, iar peste o luna este numit in functia de presedinte al CA Balti.
La AGJ din 20 octombrie 2017 a fost ales in calitate de membru al CSM din partea CA. Pana la expirarea mandatului sau, doar dupa un an de la detasarea sa in cadrul CSM, acesta a demisionat din functie, din motive necunoscute.
Intr-o ancheta din octombrie 2017, reporterii de la Centrul de Investigatii Jurnalistice au scris ca, in 2015, Alexandru Gheorghies a ajuns in atentia presei in urma unui scandal legat de intentia de a privatiza un apartament care i-a fost transmis in folosinta, in 2012, de autoritatile locale din Balti. Potrivit primarului orasului Balti, Renato Usatii, pentru ca sp evite achitarea a circa 400 de mii de lei pentru privatizarea locuintei de 74,3 metri patrati, Gheorghies si-ar fi inscris soacra si socrul in apartament, luandu-i la intretinere, si astfel costul de privatizare a scazut la 19 mii de lei.
Conform unei investigatii jurnalistice a Jurnal TV, Alexandru Gheorghies a fost vizat impreuna cu ginerele sau, Alexandru Gherciu, alaturi de alte persoane, printre care si Dorin Damir, intr-un caz de musamalizare a unui caz de coruptie si trafic de influenta, prezentat de fostul director al Moldatsa, Sorin Stati. In 2015, Alexandru Gheorghies a fost vizat in doua cauze disciplinare, potrivit datelor Colegiului disciplinar de pe langa CSM.
La AGJ din 27 septembrie 2019, a fost ales presedinte al sedintei Adunarii. Conform procesului verbal al sedintei Adunarii, Alexandru Gheorghies a propus desemnarea membrului CSM din randul profesorilor de drept, Ion Postu, pentru exercitarea atributiilor de presedinte CSM, pana la alegerea noilor membri.
Angela Bostan, judecator la Curtea de Apel Chisinau
La 24 iulie 2019 Angela Bostan a participat in componenta Completului Colegiului civil, comercial si de contencios administrativ al CA Chisinau, care a anulat decizia CSM privind inlaturarea lui Ion Druta de la exercitarea functiei de presedinte al CSM, acesta fiind presedintele Completului de judecata. Totodata, Angela Bostan a facut parte din completul de judecata care a obligat CSM la emiterea actului administrativ individual privind organizarea Adunarii Generale Extraordinare a Judecatorilor din 27 septembrie 2019, prin decizia din 20 septembrie 2019, examinand in timp record, cererea inaintata de un grup de judecatori in acest sens. Tot Angela Bostan a deschis lucrarile Adunarii din 27 septembrie, actionand in calitate de executor al hotararii adoptate de ea la 20 septembrie.
Nelea Budai, vicepresedinte la CA Chisinau
In acest moment exercita functia de vicepresedinte al Curtii de Apel Chisinau, or dupa expirarea mandatului de presedinte al Curtii de Apel al judecatorului Ion Plesca, CSM, nu i-a incredintat acesteia exercitarea atributiilor de presedinte al CA.
Intr-o investigatie jurnalistica se mentiona ca magistrata Nelia Budai apare frecvent in rapoartele CSM privind procedurile disciplinare initiate pe marginea unor decizii indoielnice, insa, nu a fost niciodata sanctionata. La finele anului 2012, vicedirectorul Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Vadim Vrabie, a depus o sesizare la CSM referitor la actiunile judecatoarelor Nelea Budai si Nina Traciuc, invocand ca acestea ar fi admis probe presupus false in examinarea dosarului Moldtranselectro – Termoelectrica. Aceste actiuni ar fi dus la majorarea nefondata a datoriei intreprinderii de stat din R. Moldova fata de compania romaneasca. Nelea Budai figureaza printre judecatorii vinovati de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Judecatori de la Judecatorii:
Aureliu Postica, judecator Judecatoria Chisinau
In august 2011 Aureliu Postica a fost numit in functie de judecator de instructie la Judecatoria Orhei, pe un termen de 5 ani, anterior activand in organele procuraturii mai mult de 10 ani. Incepand cu anul 2014, dupa 3 ani de activitate in cadrul Judecatoriei Orhei, este transferat temporar, in mod repetat pe o perioada de 6 luni in cadrul Judecatoriei Rascani din municipiul Chisinau pana in anul 2017, cand este numit prin Decretul Presedintelui RM, judecator in cadrul Judecatoriei Chisinau. Detalii si CV-ul aici