Avionul ucrainean prabusit in Iran a fost doborat de cel putin o racheta antiaeriana iraniana, informeaza CBS News si Newsweek, care citeaza oficiali ai Pentagonului si un oficial irakian. Avionul Boeing 737-800 a fost, cel mai probabil, doborat de o racheta model Tor-M1 („SA-15 Gauntlet”, conform terminologiei NATO).

Publicat:09.01.2020, 19:56

Un satelit militar a detectat, in acest sens, amprentele termice provenind de la doua lansari de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La putin timp, satelitul a detectat o noua amprenta termica, provenita in urma exploziei in aer a aeronavei civile.

Presedintele american Donald Trump suspecteaza ca Iranul a doborat „din greseala” avionul civil ucrainean.

Conform CNN, atacul a fost unul accidental, in conditiile in care sistemele antiaeriene iraniene erau in stare de alerta, de teama unei riposte SUA la atacurile cu rachete asupra bazelor americane din Irak.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit in aceasta catastrofa aeriana.

SA-15 Gauntlet este un sistem antiaerian rusesc mobil, de rachete sol-aer, cu raza scurta de actiune, care detecteaza tinte aeriene pana la o distanta de 25 de kilometri si le poate angaja pe o raza de pana la 12 kilometri.

Sursa: