Ce legatura poate exista intre un fermier si monedele virtuale? Aparent niciuna. Totusi, un agricultor rus si-a creat propria moneda virtuala pentru ca bancile si statul nu au vrut sa-l ajute cu bani.
Si, chiar si spre surprinderea lui, Kolionul l-a facut milionar în ruble.
Mihail Sliapnikov adora viata simpla, de la tara. Nu stie prea bine limbi straine si nici nu este as când vine vorba despre calculatoare. Chiar si asa, cu toate ca pare greu de crezut, fermierul este unul dintre cei mai de succes creatori de monede virtuale din Rusia.
Mihail Sliapnikov, fermier “Sa nu spuneti nimanui, însa eu nu înteleg prea bine cum functioneaza acest bitcoin. Nu sunt geniu în matematica, sunt fermier.”
Barbatul s-a stabilit într-o zona rurala din Rusia în urma cu zece ani. Voia sa se apuce de agricultura si a încercat, în zadar, sa obtina subventii de la stat si ajutoare de la banci. Strâmtorat, fermierul si-a facut propria moneda virtuala, Kolionul, dupa numele satului sau cu doar cinci locuitori.
Mihail Sliapnikov, fermier: “Rubla, dolarul, euro - toate miros a sânge, a coruptie, a razboaie, a poluare, a dezastre si lacrimi. Kolionul miroase a lapte si copaci.”
Kolionul li s-a parut tentant celor care investesc în monede virtuale. Asa se face ca fermierul a reusit sa strânga câteva milioane de ruble, cu care si-a modernizat ferma si si-a marit culturile.
Povestea lui de succes a ajuns la urechile autoritatilor ruse, care l-au dat în judecata si au încercat, în zadar, sa-i opreasca activitatile. În cele din urma l-au lasat în pace, iar acum, kolionul este folosit de mai multi femieri din regiune.
Igor Lukin, fermier: ”Îmi place mai mult acest sistem. Înainte nu aveam bani sa-mi iau un tractor si o seceratoare si trebuia sa tai nutretul cu mâna. Acum îmi ia doar doua zile sa pregatesc toata hrana animalelor.”
Sliapnikov foloseste un laptop trecut binisor de prima tinerete pentru a-si gestiona conturile în kolioni. Iar valoarea monedei lui creste în ritm sustinut.
Mihail Sliapnikov, fermier: “Nu am împrumuturi sau datorii. Poate sunt primul care a îndeplinit marele vis al fermierilor. Toate produsele mele au fost vândute cu plata în avans.”
Fermierul spune ca multumirea cea mai mare nu sunt banii, ci faptul ca a reusit sa-si dezvolte ferma fara sa se îndatoreze si fara sa primeasca sprijin de la statul rus.