Orasul in care oamenii traiesc dupa mecanismul semaforului. La rosu stau pe loc, iar la verde traverseaza. Este vorba despre capitala republicii Belarus, tara despre care se spune ca este ultima dictatura din Europa. In fata camerelor de luat vederi belarusii spun ca o duc bine.


Cred ca este mai usor sa gasesti un ac intr- un stog de fan decat un muc de tigara pe strazile din Minsk. Acesta este primul lucru care iti sare in ochi, atunci cand ajungi in capitala belarusa. Autoritatile spun ca orasul este ingrijit nu doar datorita numarului mare de maturatori,  dar si  atitudinii pe care o au oamenii.

Mergand pe drumurile din Minsk nu ai cum sa vezi sau, mai bine zis, nu vezi gropile. Strazile sunt pavate cu asfalt si granit, iar pentru intretinerea lor se aloca anual 30 de milioane de dolari, sau de sase ori mai mult  decat la Chisinau.

Primaria capitalei belaruse cheltuieste anual pentru intretinerea toaletelor publice tot atata cat aloca Primaria Chisinaului  pentru reparatia drumurilor.

Si bugetul Minskului este mult mai mare decat al Chisinaului, mai mare chiar decat  bugetul Moldovei, ajungand pana la doua miliarde de dolari. 70 la suta din acesti bani sunt oferiti drept  compensatii la intretinere, astfel incat  oamenii sa nu se planga ca traiesc rau. Cel putin in fata camerelor.

Desi sunt cuprinsi inca de nostalgia sovietica, belarusii nu stiu ce inseamna munca la negru peste hotare, rata somajului  fiind de doar 0,4 la suta.

Numai la uzina de camioane din Minsk  lucreaza peste 23 de mii de persoane. Cam tot atatia lucreaza la uzina de troleibuze, electrocasnice, fabrica de textile  si altele.

Doar produsele autohtone sunt reclamate  pe putinele panouri publicitare din oras. Altfel de afise nu exista. Precum nu exista nici gherete si nici masini parcate pe marginea drumului.

In schimb, potrivit studiilor efectuate de organismele internationale, in Belarus persoanele ce se impotrivesc regimului sunt hartuite si intimidate. Nu sunt asigurate drepturile fundamentale ale omului, cum ar fi libertatea de intrunire si libertatea de exprimare.

Nu in zadar, Belarusul este numit ultima dictatura din Europa din cauza regimului lui Lukasenko, aflat la putere de 16 ani.

Potrivit organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, circa 2 mii de persoane ar fi fost anchetate si arestate, dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2010. Multi dintre opozanti se afla inca in detentie si se pot astepta la condamnari de durata.