Moldovencele sunt printre cele mai ieftine mame de inchiriat. Pentru sume care pornesc de la 10 mii de euro femeile isi dau in chirie burtile si nasc copii unor cupluri straine. Internetul este plin de anunturi ale moldovencelelor care spun ca sunt gata sa devina mame surogat, dar si ale unor cupluri care cauta astfel de femei. Si pentru ca in Moldova nu se fac asemenea proceduri, acestea merg in alte tari pentru a naste.


"Ma ofer mama purtatoare. Sunt casatorita, am 28 de ani, mama a unui copil, nu fumez, nu consum alcool, am studii superioare. Adresa – Chisinau. Pret – 25 de mii de euro.” Asa suna unul dintre zecile de anunturi plasate de moldovence pe internet. Unele isi pun si poze pe diferite site-uri internationale cerand intre 10 mii si 30 de mii de euro pentru un asemenea serviciu. La telefon, insa, niciuna nu recunoaste ca ar fi scris anuntul. 


Pe e-mail, una dintre ele, insa, recunoaste: “am nevoie de bani, cu mai putin de 25 de mii de euro nu ma apuc sa ajut pe nimeni”, scrie femeia. Ne mai spune ca stie o clinica din Ucraina la care au apelat in acest scop mai multe cunoscute de-ale sale. Pe langa clinicile de la Kiev, moldovencele isi inchiriaza burtile in Rusia sau chiar Israel. 

Ca mame surogat, moldovencele sunt destul de solicitate de rusi, germani sau americani. Nu pentru ca ar fi mai frumoase sau mai sanatoase, ci din simplul motiv ca sunt printre cele mai ieftine.


Procedura pare simpla. Mama surogat este inregistrata intr-o baza de date a clinicii, dupa ce se confirma ca e sanatoasa. Ulterior este propusa clientilor. 


La clinica respectiva, embrionul este introdus in uterul femeii, iar dupa nastere ea preda copilul cuplului care l-a solicitat si isi primeste banii. In Moldova maternitatea surogat nu este legala, dar nici interzisa. Recent un proiect de lege in acest sens a fost aprobat de parlament in prima lectura.


Multe femei condamna totusi aceasta practica.


Maternitatea surogat nu este acceptata in toate tarile europene. In Romania, la fel ca la noi, este o lacuna in legislatie la acest capitol. In Marea Britanie, Spania si Danemarca  se permite.

La fel domeniul este destul de dezvoltat in Israel, in timp ce Germania, Franta sau Norvegia interzic surogatul.