Un ochi rade, altul plange, in economia de peste ocean. Pentru multi oameni, ultimele cinci luni au fost teribil de dificile. O buna parte si-au pierdut slujba, ori li s-au redus dramatic veniturile. Lucrurile nu stau la fel pentru super-gigantii din tehnologie ori comertul online. Amazon a inregistrat cel mai mare profit din istoria companiei, iar Apple si-a dublat valoarea de piata. 

Statele Unite se confrunta cu o realitate economica paradoxala. Pe Wall Street - castiguri si euforie, insa pentru oamenii obisnuiti - disperare si degringolada.


Eddie TRAVERS, PROPRIETAR: Pentru noi e un mare stres.”

Lucie JOSEPH, FOSTA ANGAJATA:Situatia nu se imbunatateste, ci dimpotriva, e tot mai rau.”

Deconectarea dintre cele doua lumi este completa. In timp ce pe burse economia si-a revenit pe de-a-ntregul, rata somajului se incapataneaza sa ramana la nivelul de 10%.

John FRIEDMAN, PROFESOR:"Wall Street reflecta profiturile firmelor care au o traiectorie diferita fata de viata angajatilor obisnuiti. Nu e nicio indoiala ca recesiunea asta mareste inegalitatile din tara.”

Trezoreria a ajutat corporatiile si pietele injectand trilioane de dolari in sistemul financiar, pastrand in acelasi timp dobanzile scazute. Pe de alta parte, peste 100.000 de afaceri mici s-au inchis, luand cu ele milioane de slujbe. Aceasta taverna e situata nu departe de faimoasa Bursa din New York. Patronul spune ca veniturile i-au scazut cu 80% de cand cu pandemia, in pofida ajutorului economic federal.

Eddie TRAVERS, PROPRIETAR:Fireste ca e foarte frustrant sa vedem ca pe pietele bursiere lucrurile merg de minune. Cu totul altfel arata situatia pentru noi, familiile si afacerile noastre.”

La fel ca alte milioane de americani, angajatii tavernei nu au posibilitatea de a munci de acasa, de care se bucura, in schimb, compatriotii lor bine platiti. Aceasta simpla diferenta a incetinit dramatic redresarea pe piata locurilor de munca slab remunerate. Lucia si-a pierdut slujba de casiera la o benzinarie din Florida in iunie, dupa ce s-a vindecat de COVID-19. Castiga 13 dolari pe ora. Acum, abia o scoate la capat cu alocatia de somaj si face nopti albe de grija baiatului ei de 10 ani.

Lucie JOSEPH, FOSTA ANGAJATA:„Cum sa spui ca economia isi revine, cand peste tot vezi numai afaceri inchise? Nu asta e adevarul! Adevarul e ca toti suferim. Eu una sufar.”