Au construit un zgarie nori in doar doua saptamani, au cel mai lung pod din lume si peste 80 de mii de kilometri de autostrada. Chinezii, caci despre ei vorbim, au cu ce se lauda. Totusi, la polul opus, dincolo de orasele decupate parca din viitor, stau satele sarace in care oamenii traiesc doar din orezul pe care il cultiva.

Desi economia se clatina, acelasi Partid Comunist Chinez, dar cu o alta conducere, promite sa uneasca aceste doua lumi.

 

Chinezii de etnie MIAO ii intampina pe turisti cu bratele deschise. Sunt aproape doua mii. Satucul lor din sudul tarii pare incremenit in vremea imparatilor, iar asta nu-i deranjeaza. Isi duc viata ca acum sute de ani si traiesc din ce cultiva pe pamantul dat in folosinta de stat. Aici merge orezul. Domnul Yan duce in spate si familia fiicei sale, asa ca din orezaria lui are 5 guri de hranit. 


  
Iar din orez se face totul. Chiar si painea sau prajiturile. Pana acolo e cale lunga. Aluatul se obtine greu, prin zdrobire.



Tot ce cultiva se vinde apoi la taraba, turistilor de la oras.



N-au bani, dar au drumuri. Si ultimul satuc din China e legat de lumea cealalta, a bogatilor. Au 80 de mii de kilometri de autostrada si aproape 150 de mii de cale ferata. 



Din orezarie pana la Shanghai ajungi cat ai zice... China, iar 600 de kilometri sunt parcursi in doua ore cu trenurile de mare viteza.



Metropola iti ia respiratia mai ales noaptea. Are 23 de milioane de locuitori si este unul dintre cele mai bogate orase din lume. Intr-o singura zi tranzactiile inregistrate in Shanghai ajung la peste 350 de miliarde de dolari.



Dupa acest model, Partidul Comunist Chinez a construit multe orase. S-a construit enorm, doar de dragul cresterii economice. Exista 64 de milioane de locuinte in care nu sta nimeni, orasele fantoma. Cu toate astea, pretul apartamentelor simple ramane foarte mare.



In Beijing un apartament de o suta de metri patrati in acest bloc poate sa coste si 500 de mii de euro. Chiar si asa, in marile orase aproape 80 la suta dintre locuitori au propria locuinta. 



Si asta chiar daca in China, proprietatea privata este de fapt doar inchiriata de la stat.



Specialistii spun ca piata imobiliara din China se clatina. Oficialii de la Beijing recunosc si ei ca situatia economica nu e roz. Din 2010 cresterea economica a tot scazut, iar anul acesta nu va atinge tinta propusa de 8 la suta ci va fi de doar 7,5. Partidul Comunist Chinez a promis o reforma puternica. Pana atunci, insa, tremura intreaga lume.