De la sarmale sau placinte, pana la sushi sau panna cotta. De toate au fost astazi la prima editie - Restaurant Day. Cele mai talentate gospodine au adus bucate specifice tarii noastre, dar si Frantei, Angliei sau chiar Filipine. Asa ca le-a plouat in gura celor veniti la evenimentul gastronomic.
Cei prezenti astazi la eveniment au avut ocazia sa-si alinte papilele gustative cu cele mai delicioase specialitati.
Studentii Colegiului National de Comert s-au intrecut in inventivitate. Pe langa prajiturile in forma de inimioare si sufleul de ananas, pe masa si-au facut loc pentru a ademeni micutii si tartinele zambitoare sau ursuletii.
“Sunt facute in casa, fara adaosuri.”
Si ce fel de festival gastronomic fara traditionalele placinte si sarmalute.
“Acasa nu am dejunat si acum chiar ne-am scapat la sarmale.”
Aceasta gospodina insa, s-a gandit sa foloseasca orezul nu la sarmale, dar la...sushi care, se pare, cuceresc tot mai mult teren si la noi.
“Le-am facut cu somon. Lumea cumpara moderat. Daca nu se vand nu e o problema, are cine sa le manance.”
Iar aceste tarte isi au originea tocmai in Filipine.
“Este o tarta din ficatei, dar si porumb, pentru ca la ei se cultiva foarte mult porumb.”
Din Asia ajungem in Europa. Daca pana acum doar ati cumparat specialitatea frantuzeasca- macarons, atunci aflati ca acestea se pot face si acasa.
“E foarte simplu. Folosim ingrediente naturale, fara coloranti.”
Inghesuiala mare si la aceasta taraba, unde oamenii spun ca in sfarsit au descoperit elixirul tineretii. Sucul din iarba de grau sau germenii de ceapa sau lucerna par a fi secretul.
“Avem o altfel de mancare, o mancare vie. Nu e traditionala, dar trebuie folosita in fiecare zi chiar daca nu sunteti vegani sau vegetarieni.”
Si ce fel de mancare gustoasa, fara o bautura buna.
“Aceasta este o sangria. Facuta din fructe, e originara din Spania.”
Evenimentul le-a lasat un gust dulce atat moldovenilor cat si strainilor.
“Este super, super.”
“Mîncarea moldoveneasca este excelenta. Este o placere sa fiu aici.”
Evenimentul este la prima editie si a avut si un scop caritabil.
Natalia SAVCIUC, MEMBRU ECHIPA DE INITIATIVA: “Este o practica ce porneste din Finlanda. Avem cu ce sa ne mandrim.// Toate fondurile vor fi donate Asociatiei Invinge fibroza chistica.”
Evenimentul, care a avut loc concomitent in 60 de tari ale lumii, a adunat la Chisinau 20 de gospodine. Acestea isi doresc ca initiativa sa devina o traditie.