Suntem in Postul Mare si, prin urmare, mii de oameni se inghesuie la biserici ca sa primeasca Sfanta Taina a Impartasaniei. Numai ca atentie mare, spun medicii. Acestia avertizeaza ca normele de igiena sunt incalcate, intrucat ritualul se face cu o singura lingurita care "se plimba prin toate gurile". Astfel, exista riscul ca oamenii sa contacteze diverse boli, unele destul de grave, precum hepatita si tuberculoza. Temerea nu este impartasita si de preoti. Ei exclud transmiterea unor infectii in timpul acestui ritual.


Milioane de crestini-ortodoxi primesc taina impartasaniei cel putin o data pe an. Totusi, in mintile unora sta frica de bolile ce ar putea fi transmise odata cu savarsirea acestui ritual.


Altii insa sunt increzatori ca impartasania nu le-ar putea afecta sanatatea.


Preotii sustin ca biserica este locul cel mai curat care ne fereste de boli. Ei fac trimitere la numeroase studii efectuate in perioada sovietica, potrivit carora impartasania nu prezenta niciun pericol pentru sanatate.


De partea cealalta, medicii afirma ca hepatita si tuberculoza sunt doar cateva maladii ce pot fi transmite prin impartasania cu o singura lingurita.


Preotii mai afirma ca microbii nu se raspandesc deoarece linguritele pentru impartasanie sunt facute de regula din aur sau argint. Desi recunosc ca aceste metale au proprietati bactericide, medicii spun ca  efectul este minim, deoarece foarte multi oameni folosesc lingurita intr-un timp foarte scurt.



Pana acum nu a fost inregistart niciun caz de contaminare cu boli infectioase in urma impartasaniei. Totodata, specialistii spun ca ar fi practic imposibil sa demonstrezi acest lucru. Spre deosebire de religia ortodoxa, in bisericile catolice impartasania nu se face cu lingurita, ci cu prescura inmuiata in vin. Totodata, catolicii se pot impartasi pentru prima data la varsta de sapte ani.