O scrisoare in care Albert Einstein a respins cuvantul "³Dumnezeu"³â£ pe care il considera un "³â£produs al slabiciunii umane"³â£ si in care trata subiectul identitatii evreiesti a fost vanduta cu 2,4 milioane de dolari la o licitatie organizata New York.
În epistola adresata lui Eric Gutkind, filosof german de origine evreiasca, Einstein are o abordare directa si critica asupra religiei, în care numeste Biblia ″o culegere de legende venerabile, însa destul de primitive″â£.
″Cuvântul ‘Dumnezeu’ nu este pentru mine altceva decât expresia si produsul slabiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însa destul de primitive″â£, scria Einstein cu un an înaintea mortii sale, în aprilie 1955.
“Nicio interpretare, indiferent cât de subtila, nu va schimba nimic (pentru mine)”, a adaugat omul de stiinta în misiva sa de o pagina si jumatate, cunoscuta sub numele de ”Scrisoarea lui Dumnezeu”.
Scrisoarea a fost vânduta în 2008 cu suma de 404.000 de dolari, conform informatiilor publicate la acea vreme în presa.
Vânzarea de marti din New York - care s-a încheiat în patru minute - a depasit cu mult suma estimata de casa de licitatii Christie’s, de 1,5 milioane de dolari.

Purtatoarea de cuvânt a casei Christie’s a precizat ca persoana care a achizitionat scrisoarea lui Einstein va plati în total 2,9 milioane de dolari, inclusiv taxele.
Einstein a scris epistola în timp ce se afla la Universitatea din Princeton, New Jersey, ca raspuns la cartea semnata de Gutkind, ″Choose Life: The Biblical Call to Revolt″â£, în care filosoful trata subiecte referitoare la iudaism, Israel si modernism.
Fizicianul a criticat pozitia lui Gutkind, potrivit careia evreii sunt ″alesi″⣠sustinând ca, în timp ce apartine ″â£cu bucurie″⣠poporului evreu, ″â£religia iudaica este, la fel ca toate celelalte religii, încarnarea unei superstitii primitive″â£.
″Å¢inând cont de experienta mea, ei nu sunt mai buni decât alte grupuri de oameni, chiar daca lipsa lor de putere îi protejeaza de cele mai grave excese. Altfel, eu nu percep nimic ‘ales’ la acestia″â£, a notat Einstein.
Conceptia lui Einstein despre religie a fost îndelung analizata de oamenii de stiinta. În copilarie, el a îmbratisat pentru o scurta perioada iudaismul. Ulterior, fizicianul a scris ca nu este ateu, însa nu crede într-un Dumnezeu personal care intervine în problemele lumesti.
Valoarea unora dintre scrisorile lui Einstein a crescut considerabil în ultimii ani. În octombrie 2017, un manuscris al fizicianului pe tema secretului fericirii a fost adjudecat la Ierusalim contra sumei de 1,56 milioane de dolari, pretul initial fiind estimat între 5.000 si 8.000 de dolari.
La începutul lunii noiembrie, o scrisoare trimisa de Albert Einstein surorii sale Maja, în care fizicianul face referiri la cresterea antisemitismului în Germania înca din anul 1922, a fost vânduta cu 39.360 de dolari la o licitatie desfasurata în Ierusalim.
Laureatul Premiului Nobel pentru Fizica a parasit Germania când nazistii au venit la putere, în 1933, si s-a mutat în Statele Unite renuntând astfel la cetatenia germana.