Averea lui Vladimir Putin. Presedintele Rusiei ar fi cel mai bogat om din lume, avand mai multi bani chiar si decat CEO-ul Amazon Jeff Bezos, cel care detine oficial acest titlu. Zvonurile il situeaza pe liderul de la Kremlin cu mult in fata lui Bezos, care are o avere estimata la 112 miliarde de dolari. Desi este tacut in aceea ce priveste avutia sa, Vladimir Putin ar avea, ascunse in conturi, nu mai putin de 200 de miliarde de dolari.

Pe hârtie, viata lui Vladimir Putin ar putea sa fie descrisa drept modesta, în contextul în care acesta este unul dintre cei mai puternici oameni din lume. El câstiga un salariu de aproximativ 133 de mii de dolari pe an si traieste într-un apartament mic, potrivit Businessinsider.com.  Asta este varianta oficiala, însa realitatea ar fi alta. Sunt zvonuri ca liderul de la Kremlin are o avere uluitoare.

Potrivit Fortune, zvonurile nu vin de oriunde, ci chiar de la CEO-ul Hermitage Capital Management, Bool Browder, care a afirmat în vara anului trecut ca Putin este cel mai bogat om din lume. Browder a facut investitii masive în Rusia în timpul perioadei haotice din anii ’90, când a bagat bani în companii de stat precum Gazprom. În aceeasi perioada, Browder a cooperat cu Putin în eforturile anticoruptie, dar eventual s-a vazut vânat de fostul spion KGB, care acum se afla la cârma celei mai mari tari, ca suprafata, din lume.

Declaratiilie lui Browder arata ca Putin si-a adunat averea uriasa folosindu-se de puterea sa politica pentru a forta rusii care au facut investitii asemanatoare sa-si lase bogatiile pe mâinile lui. Browder a aratat mai departe ca Putin vrea sa inverseze acum lupta anticoruptie, având în vedere ca averea lui Putin este fragmentata si cei care au grija de banii presedintelui Federatiei Ruse sunt speriati ca pot ajunge în spatele gratiilor.

Revista Time noteaza ca Putin adora sa se scalde în lux. Dintre toate presupusele sale avutii, una dintre cele mai importante (si scumpe!) este un palat urias aflat la Marea Neagra, care ar costa peste 1 miliard de dolari. Palatul aduce amite de constructiile care puteau fi vazute în Rusia secolului al XVIII-lea. Palatul are o sala de teatru privata, piste de aterizare pentru trei elicoptere si zeci de camere de cazare pentru paznici. Palatul a fost facut special pentru Putin, care a platit pentru el folosind un fond în care oligarhii rusi, apropiati lui, au bagat bani constant, a sustinut omul de afaceri auto-exilat Serghei Kolesnikov. Afaceristul a oferit si detalii despre schema financiara folosita de Putin.

În schema financiara, puterea oferita de Kremlin lui Putin îi da acces la averea companiilor de stat si la conturile celor mai bogati oligarhi. Iar daca zvonurile sunt adevarate, Putin ar mai putea avea alte 20 de asemenea cladiri, 58 de avioane si o colectie de ceasuri în valoare de 400.000 de dolari.

”Într-o tara în care 20 de milioane de oameni traiesc la limita saraciei, stilul de viata luxos al presedintelului este cinic pentru societate”, a spus Boris Nemetov, fost premier al Rusiei.

Poate ca nu vom cunoaste niciodata adevarul despre averea lui Vladimir Putin. Spre deosebire de presedintele SUA, Donald Trump, Putin sustine ca nu detine aprope nimic: ”Nu e nimic de discutat despre asta!”, a spus presedintele Rusiei.

Totusi, Vladimir Putin nu a negat, dar nici nu a confirmat, ca detine o serie de actiuni. ”Sunt cel mai bogat om nu doar din Europa, ci din întreaga lume: Colectez emotii. Sunt bogat cu încrederea rusilor în mine, pentru ca eu conduc marea natiune a Rusiei. Cred ca asta e cea mai mare avere a mea”, a sustinut Putin, potrivit cartii ”The New Tsar” (”Noul Tar”).

Vladimir Putin, candidat pentru un nou mandat de presedinte al Rusiei. Alegerile au loc pe 18 martie 2018

Alegerile prezidentiale din Rusia au loc pe 18 martie 2018. Data a fost stabilita oficial de catre Camera Superiara a parlamentului rus, la scurt timp dupa ce Vladimir Putin si-a anuntat oficial candidatura. Scrutinul prezidential din Rusia va avea loc în ziua în care se împlinesc patru ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, relateaza agentia France Presse.

Consiliul Federatiei a adoptat, în luna decembrie 2017, decretul care fixeaza data alegerilor prezidentiale din Rusia pentru 18 martie 2018.

Vladimir Putin a anuntat oficial ca va candida pentru a obtine cel de-al patrulea mandat. Nu a provocat nicio surpriza, caci candidatura sa era una asteptata, el fiind considerat marele favorit.

Principalul reprezentant al opozitiei, Aleksei Navalnîi, cel mai probabil nu va putea sa participe la acest scrutin din cauza mai multor condamnari în justitie, în dosare pe care el le denunta ca fiind fabricate.

Pâna acum, 23 de candidati si-au exprimat “dorinta de a participa” la alegerile prezidentiale din Rusia, dupa cum a anuntat presedinta Comisie Electorale Centrale a Rusiei, Ella Pamfilova. Niciunul nu are însa sanse în fata lui Vladimir Putin, caci, potrivit unui sondaj, Vladimir Putin este cotat cu 75% dintre intentiile de vot.

Sursa: libertatea.ro