I-a decedat mama cand era inca foarte tanar si asa a decis sa se faca medic. Si i-a reusit. Moldoveanul Vlad Brasoveanu a scapat de la moarte sute de oameni datorita transplanturilor hepatice pe care le efectueaza in Romania. A studiat chirurgia la Chisinau si s-a perfectionat in ani de munca la Bucuresti. Acum, este unul dintre cei mai buni chirurgi de peste Prut, dar nu a uitat de unde se trage, asa ca tot ce a invatat a adus si in Moldova. Astfel, deja de trei ani asemenea interventii se fac si la noi.


Aceasta este o secventa inspaimantatoare pentru cei mai multi dintre noi, dar una de rutina pentru cel care aduce speranta, zambet si viata in cazul multor bolnavi. Soarta i-a luat mama devreme, asa ca de atunci Vlad Brasoveanu a decis ca se va face medic si va da o sansa la viata altora care isi doresc cu disperare sa traiasca.


Vlad BRASOVEANU, CHIRURG TRANSPLANTOLOG: "Mama a decedat la 35 de ani de infarct si atunci am hotarat sa merg la medicina, desi in familia mea nimeni nu a studiat medicina. Am vrut sa obtin niste raspunsuri la niste intrebari: De ce?"


Vlad  Brasoveanu si-a facut studiile la Chisinau, apoi a plecat in Romania, iar ceva mai tarziu a imbratisat o ramura pe care o practica cu succes deja de 15 ani de zile - transplantologia hepatica. Cu alte cuvinte are grija ca pacientii de pe lista de asteptare sa primeasca un ficat functional si deci o sansa la viata. 

Isi aduce aminte si astazi de prima sa interventie chiar daca in toti acesti ani a efectuat peste 700 de transplanturi de ficat.


Se trage de pe cel mai inalt deal al Moldovei - Balanesti si pentru ca i-au placut culmile a reusit sa fie mereu la inaltime prin ceea ce face si niciodata nu a uitat de unde a plecat. Astfel cu trei ani in urma a efectuat primul transplant hepatic la noi in tara, facand parte din echipa chirurgului Irinel Popescu. Atunci un tanar a decis sa-i dea o bucata de ficat mamei sale, ca sa o salveze.

A urmat al doilea transplant la noi in tara, care ne-a adus in prim plan un caz la fel de impresionant ca primul. Aici am asistat la un exemplu de prietenie adevarata. Un tanar i-a dat o parte din ficatul sau prietenului din copilarie. Un gest mai presus de orice cuvinte.

Atunci aceeasi echipa a efectuat transplantul, din care facea parte si Vlad Brasoveanu. Tot el a fost cel care i-a salvat viata eroinei campaniei Daruiesti si Castigi, Victoria, care a fost operata la Bucuresti. 
 
Victoria avea atunci 10 ani, suferea de ciroza hepatica si isi numara practic zilele. In anul 2013 ea a primit un ficat de la un baietel de aceeasi varsta care s-a stins pe neasteptate.

Desi este din Moldova, pentru Vlad Brasoveanu, Romania este ca o casa, intrucat acolo s-a format ca medic, personalitate si acolo si-a intemeiat o familie frumoasa.


Nu stie ce inseamna un orar stabil de munca. La orice ora a noptii daca primeste un apel trebuie sa fuga la spital pentru a salva vieti. Are o munca istovitoare, iar drept relaxare ii serveste tenisul pe care il practica de trei ori pe saptamana.Ambianta()VOX:"Ma relaxeaza, ma vad un pic si cu pritenii."Crede ca intre meseria pe care o are si tenis exista o mare asemanare.VOX:""Multi numesc transplantologia o minune a medicinii, deci cu usurinta putem spune ca cei care o practica ne demonstreaza ca dupa moarte exista viata.