In traficul din Chisinau, pietonii par a fi a cincea roata la caruta. Infrastructura e gandita in asa fel incat sa nu le ofere prea multa libertate de miscare. Trecerile de pietoni sunt portiunile care au rapit cele mai multe vieti omenesti si asta pentru ca sunt gandite pe de-a-ndoaselea - indicatoarele sunt instalate parca la nimereala, iar marcajul este iarna de nevazut. Si daca mai adaugam si neatentia unor soferi, ajungem la statistici alarmante.
Acest baietel este Vlad. Avea sase ani atunci si dansa lipsit de griji la matineu. Parintii il sorbeau din priviri. Era cu doar doua luni inainte de momentul care l-a distrus.
Acest baietel este... Vlad. Acelasi Vlad. Dar din tot ce avea i-a ramas doar viata. Respira, mananca si traieste numai cu ajutorul unor tuburi, masti si aparate medicale.
Vlad era in brate la bunica sa, iar mama la cativa centimetri in spate. Trebuiau doar sa treaca strada ca sa ajunga acasa. Dar nu au mai trecut-o. Pe bulevardul Traian, pe trecerea de pietoni, acolo unde ar fi trebuit sa fie in siguranta, copilul a fost spulberat de un taxi.
Olga ZAVATSCHI, MAMA: „El a lovit-o pe soacra mea. I-a rupt mâna, iar ea l-a scapat pe Vova peste masina. A intrat într-un pilon, iar eu nu puteam sa-l gasesc pe Vova. Apoi l-am vazut. Cu fata în jos zacea fara suflare.”
Acum familia lui Vlad sta mai mult prin spitale si e pusa in situatia de a cauta zeci de mii de euro pentru reabilitari peste hotare.
„Nici acum nu-mi vine sa cred ca asta s-a întâmplat cu copilul meu.”
In instanta, soferul s-a aparat spunand ca nu a observat femeile ca trec pe zebra. Acum nu l-am gasit pentru a-i afla pozitia.
Victoria PAVLENCO, JURISTA: „Soferul a fost condamnat la 6 ani de închisoare si pentru patru ani a fost privat de dreptul de a conduce automobilul. Dar din pacate, el si acum se afla la volan. A atacat decizia la Curtea de Apel.”
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: „In locul in care a avut loc accidentul nu s-a schimbat nimic. Marcajul este sters, iar trecerea slab iluminata.”
Grav este ca la fel sunt majoritatea trecerilor de pietoni din capitala.Cifrele Inspectoratului National de Patrulare sunt si ele intunecate. Numai in anul 2014, 96 de pietoni au murit in Moldova in accidente rutiere, iar peste 800 au fost raniti. Majoritatea tragediilor s-au produs in capitala. Iar 70 la suta dintre acesti oameni nu aveau nicio vina si mergeau conform regulilor, pe treceri de pietoni sau pe trotuar.
Incercam sa intelegem de ce se intampla asta, asa ca ne oprim aleatoriu la prima trecere de pietoni pe care o vedem - pe bd Moscovei.
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: „Aceasta trecere de pietoni e gandita anapoda. Indicatorul este agatat de un stalp la vreo 50 de metri de locul pe unde ar trebui sa treaca pietonii, in timp ce pe partea opusa e la nici doi metri. De marcaj – nici pomina. Deci, soferii ar trebui sa ghiceasca unde sa opreasca.”
Deci infrastructura gandita prost e primul motiv. Indicatoarele sunt parca aruncate la intamplare, unele sus, pe stalpi, altele dupa tarabe. O alta trecere de pietoni de pe strada Bogdan Voievod e cunoscuta in oras ca fiind una care a rapit multe vieti.
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: „Acum o luna si jumatate pe aceasta trecere de pietoni a fost lovita o femeie de 31 de ani, sotia unui procuror din Chisinau. Femeia a murit in cateva zile la spital, lasand in urma ei doi copii orfan i si o familie indurerata.”
Aceasta femeie merge in carje de un an de cand a fost lovita aici.
„Treceam normal si venea unul cu o viteza mare, m-a lovit...”
Aici indicator nou exista, marcaj proaspat este, dar camere de supraveghere nu sunt. Asa ca multi soferi isi permit sa faca exces de viteza.
„Eu locuiesc in acest bloc si vad de la balcon cum soferii lovesc oamenii. Iata uitati-va chiar in acest moment, ati vazut cum mai nu a lovit fata?”
Si in timp ce pietonii se plang pe neatentia si badarania soferilor, ultimii dau vina pe ignoranta pietonilor.
SOFER „Ei ar trebui sa se uite in stanga si in dreapta....”
Noaptea e si mai periculos pentru ca majoritatea trecerilor de pietoni sunt pierdute in bezna. Primaria vrea sa le ilumineze, a pornit un proiect, dar pentru asta inca nu s-au gasit bani.
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: „Pentru ca sa traversati in siguranta strada e bine sa purtati o astfel de vesta reflectorizanta. Daca nu o aveti sau va este greu sa o purtati, aveti grija sa purtati elemente reflectorizante pe haine sau astfel de medalioane care sclipesc cand peste ele cade lumina. Pentru ca este atat de important sa ajungeti fara primejdii pe partea cealalta a strazii si sa va bucurati in continuare de viata.”
Inspectoratul National de Patrulare confirma ca exista o multime de probleme de infrastructura care duc la lipsa de securitate pentru pietoni si sustine ca a cerut de nenumarate ori de la primaria capitalei sa le rezolve - sa instaleze indicatoare conform standardelor, sa deseneze marcaje si sa ilumineze trecerile de pietoni, dar ca autoritatile locale nu s-au conformat. Reprezentantii directiei Transport a primariei nu ne-au raspuns la telefon pentru a comenta aceasta situatie.