In Moldova persoanele cu dizabilitati isi gasesc cu mare greu un loc de munca - angajatorii ii accepta cu greu, neavand incredere ca munca lor va aduce profit. Totusi, povestea unui tanar vine sa sparga toate stereotipurile. Cornel Baran este angajat la una dintre cele mai mari companii de telefonie mobila din tara, isi pune pe roate propriile proiecte care ii aduc bani. Iar pe langa toate astea, practica si tenisul, facand parte din lotul paralimpic al Moldovei.
La ora 8 dimineata Cornel Baran este la birou. Nu intarzie niciodata.
Cornel BARAN, ANGAJAT OPERATOR DE TELEFONIE MOBILA: “Eu sunt operator care discuta cu dealerii din magazine.”
Este angajat cu acte in regula de aproape doi ani. Cunostintele si responsabilitatea l-au ajutat sa fie acceptat in echipa.
COLEGA: "Intr-o companie cu sute de angajati, doar el si alte patru persoane cu dizabilitati au reusit sa se incadreze."
Lucrurile nu au mers ca pe unt de la bun inceput. Totusi, atitudinea sa pozitiva I-a facut pe ceilalti sa nu mai observe ca se deplaseaza in scaunul cu rotile.
Cornel are 25 de ani si nu a mers niciodata din cauza unor probleme la nastere. Asta, insa, nu l-a facut sa-si planga de mila.
Asa, inca pe la 17 ani a inceput sa castige primii bani din vanzari on-line, ulterior s-a implicat in tot felul de proiecte.
La munca vine si pleaca la volanul propriei masini.
O data ce si-a incheiat munca la birou, Cornel nu a pus punct programului sau. Dupa munca merge la Scoala de Tenis. Practica acest sport de 11 ani, iar acum face parte din lotul paralimpic al Moldovei.
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “Este aproape de miezul noptii, mai exact este ora 23.10, dar Cornel este inca la antrenamente. Are o misiune importanta in fata – urmeaza sa participe la o competitie internationala la Haricov, Ucraina. Si, ca de obicei, munceste mult pentru ca nu vrea sa piarda.”
ONG-urile care apara interesele oamenilor cu dizabilitati insista tot mai mult ca acestia sa fie acceptati in campul muncii. Centrul media pentru tineri a lansat o campanie care sa incurajeze angajatorii sa primeasca astfel de persoane.
O lege adoptata in 2012 prevede ca agentii economici care au mai mult de 20 de angajati sunt obligati sa ofere cinci la suta din numarul de locuri de munca persoanelor cu dizabilitati.
Ludmila IACHIM, REPREZ. “MOTIVATIE”: “Legea exista si e buna, dar nu intotdeauna este respectata.”
Potrivit Ministerului Muncii in Moldova exista peste 180 de mii de persoane cu dizabilitati si doar 38 de mii dintre acestea (21%) sunt angajate in campul muncii.