Profesorii din satul Climautii de Jos, Soldanesti, vor lucra o luna fara sa primeasca salariu. Ei spera totusi, ca isi vor lua banii cu intarziere, cand Consiliul Raional ar urma sa suplineasca deficitul bugetar format dupa ce scoala a trecut la o noua formula de finantare. Aceasta prevede ca banii sunt alocati de la buget in functie de numarul de elevi. Scoala are in jur de 90 de elevi.
Banii urmeaza elevul. Acesta este noul principul de finantare a scolilor, care dezavantajeaza institutiile mici. Astfel, la jumatatea anului de studii scoala din Climautii de Jos s-a pomenit fara bani. Pentru a acoperi cheltuielile primare, profesorii vor fi lasati fara salariu pentru o luna, urmand ca banii sa le fie platiti in luna urmatoare, cand Consiliul Raional ar urma sa gaseasca banii necesari.
Tamara MACIUCA, DIRECTOR SCOALA CLIMAUTII DE JOS: “Speram sa avem bani si de la Consiliul Raional, sa avem resurse care sa ne permita sa supravetuim.”
Potrivit Directiei de Invatamant, in prezent, cu un deficit bugetar similar se confrunta alte trei scoli din Soldanesti, suma lipsa urcand pana la 800 de mii de lei.
Gheorghe DANDARA, SEF DIRECTIA DE INVATAMANT SOLDANESTI: “Finantarea per elev aduce cu sine mult mai putine resurse decat sunt necesare.”
Asa ca o solutie ar fi optimizarea scolii.
“Eu m-am obisnuit aici, nu vreau sa plec in alta scoala.”
“Trebuie sa dau examenul, asa ca as putea sa ma transfer la alta scoala.”
Scolile au trecut la noua formula de finantare in ianuarie 2013. Astfel ca pentru acest an de studii, statul a alocat in jur de 8800 de lei per elev. Suma este calculata astfel incat sa acopere salariile profesorilor, asigurarea cu material didactic si alte cheltuieli curente.