Au vazut lumina zilei, dar n-au reusit sa-si vada bine mama. Este povestea trista a doi gemeni, fetita si baiat, care au fost lasati la maternitate imediat dupa ce au fost nascuti. Micutii au acum o luna si jumatate si se afla deja la casa de copii, acolo unde zeci de micuti isi asteapta parintii de cand se tin minte. Anul trecut numai in Chisinau au fost abandonati in maternitati 15 nou-nascuti, iar altii 24 au fost plasati in institutii rezidentiale la doar cateva zile dupa ce au aparut pe lume.
Sunt ca doua picaturi de apa, nu doar pentru ca seamana atat de mult, ci si pentru ca sunt atat de mici.
"Aici, langa ei in patuc le punem o sticla cu apa calda ca sa se incalzeaza. In loc de mama? Da."
Ori de cate ori asistenta medicala reuseste sa-i ia in brate, se pitesc la pieptul ei.
Maria SARBU, ASISTENTA MEDICALA: “Chiar daca nu a stat niciodata la pieptul mamei, uitati-va cum intoarce capusorul ca sa se lipseasca mai mult.”
La doar o luna si jumatate, povestea lor e deja incarcata de detalii triste. Au fost nascuti prematur, iar la cateva zile dupa nastere, mama i-a lasat la maternitate si a plecat. Nu i-a mai vizitat de atunci. Mai tarziu, la insistenta responsabililor a scris o cerere pentru plasament temporar.
Valentina CANARIOV, DIRECTOR CENTRUL PLASAMENT CHISINAU: “Nu i-a vizitat inca niciun parinte. Mama a sunat la inceputul saptamanii, dar nu a spus ca ar vrea sa-i ia acasa.”
La fel ca ei, la Centrul Municipal de Plasament a Copiilor sunt alti 7 micuti care au mai putin de un an, toti au fost abandonati de cum au fost nascuti. Asistentele ii hranesc cu biberonul, le schimba scutecele si ii poarta in brate....
“Noi incercam sa le fim mame si ii iubim ca pe copiii nostri.”
Cand am intrat in grupa celor mai maricei, am fost cercetati cu mare atentie.
Valentina CANARIOV, DIRECTOR CENTRUL MUNICIPAL DE PLASAMENT: “Cand intra un adult strain, sar imediat spre el, ca nu cumva sa fie mama sau tata.”
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: “In acest moment 38 de copii se afla aici in plasament de lunga durata. Povestile lor incep la fel – cu o mama sau un tata care fie nu au vrut, fie nu au putut sa-i tina alaturi. Fiecare din ei are cel putin un parinte in viata si cu toate acestea sunt ca si orfani.”
Viorica GRINCO, EDUCATOARE: “Ne intreaba des: da mama mea cand o sa vina? Si noi le spunem ca neaparat o sa vina, ca are niste treburi acum.”
Pentru unii poate ca mama n-o sa mai vina niciodata. Numai anul trecut, in Chisinau 15 mame au scris clar ca nu-si mai vor copiii pe care abia i-au nascut si au plecat. Multi altii insa, oficial nu sunt abandonati, ci plasati in institutii pe o perioada nedeterminata.
Liliana BALAN, SEFA SECTIEI REINTEGRARE FAMILIALA SI ADOPTIE, DMPDC: “Iresponsabilitatea motivul cel mai des intalnit, copiii cu dizabilitate si cei nascuti in afara casatoriei. Saracia este un motiv pentru abandon? De cele mai multe ori nu, pentru ca mamele sarace se descurca oricum.”
Oricum, responsabilii spun ca cifra copiilor abandonati la nastere a scazut cu mult. In 2001 – 217 copii au fost refuzati, iar in 2011 - 44. In mare parte asta e pentru ca au fost dezvoltate servicii de plasament pentru mama-copil. Iar cu femeile decise sa-si lase copiii se discuta in incercarea de a le convinge sa-si ia micutii acasa.
Irina JEREGHI, SPECIALIST RESPONSABIL DE MATERNITATI, DMPDC: “Le spunem ca daca sunt lasati in institutii copiii, sufera si sunt foarte afectati emotional.”
Multe discutii sunt, insa, in zadar. In cazul acesta, responsabilii cauta rude care ar putea lua copiii si numai daca nu se gaseste nimeni, acestia intra in categoria micutilor care pot fi adoptati. Abia atunci ei pot spera ca o mama, fie ea si straina, ii va lua alaturi, intr-un loc care se va numi “acasa”.