38 de titluri de manuale scolare de la toate treptele de invatamant vor fi reeditate. Cartile noi vor ajunge pe bancile elevilor incepand cu 1 septembrie. In timp ce ministerul educatiei spune ca este vorba mai mult de corectarea greselilor, profesorii si elevii au asteptari mai mari.
Natalia BERNAZ, INVATATOARE: “Iata o sa va prezint asa tip de probleme, sunt probleme care se rezolva prin metoda figurativa. Parintii nu pot sa-si ajute copiii in acest caz, pentru ca ei nu cunosc asa metoda. Am fost nevoiti sa fac sedinta cu parintii si sa le arat cum se rezolva asa probleme.”
Acesta este doar unul dintre exemplele care arata ca actualele manuale scolare ii depasesc pana si pe parinti. Natalia Bernaz este invatatoare la clasa a patra, la liceul “Liviu Rebreanu” din capitala. Pe langa aceasta, dascalul mai spune ca manualele abunda in teorie, iar ore pentru insusirea materiei sunt prea putine.
Natalia BERNAZ, INVATATOARE: “De exemplu, la materia stiinte ar trebui doua ore.”
Iar lista recomandarilor nu se opreste aici.
Natalia BARNAZ, INVATATOARE: “Consider ca avem o mare problema, pentru ca scriu cu I din a, si utilizeaza cuvantul sunt, altele cu I din I si utilizeaza cuvintul sint. Si aici intalnim divergente.”
Si picii au parerile lor despre calitatea manualelor scolare.
“Nu e nici o carte fara nici o greseala. Insusira era, in loc de insusira.”
“Manualele de acum ne par mai simple decat cele din clasa precedenta.”
Mergem in clasele de liceu, unde atat elevii cat si profesorii asteapta ca manualele sa fie mai practice.
Silvia CHISARU, PROFESOARA DE ISTORIE: “Ar fi bine ca sa fie mai practice, e prea teoretizat.”
“Trebuie sa fie adaptate dupa realitatile actuale, de exemplu la temele ca Relatia tarii noastre cu UE.”
“Informatia este cam multa.”
Si parintii au asteptari mari.
“Sunt foarte multe activitati pe care un copil cu abilitati bune nu poate sa le faca decat cu ajutorul unui adult. Nu apare o discriminare pentru copiii ai caror parinti nu au competenta de a ajuta, nu pot din motive da sanatate sau sunt plecati.”
Asa inteleg elevii si dascalii reeditarea manualelor. Cu toate acestea, Ministerul Educatiei spune ca este vorba de fapt, doar inlaturarea greselilor de continut.
Igor GROSU, VICEMINISTRUL EDUCATIEI: “Este un proces ce are loc ciclic. Este diferit de ceea ce ne propunem noi, de un proces laborios de revizuire a programei scolare. Unde vom decide ce trebuie sa reducem ca si continut, numar de discipline.”
Reeditarea manualelor se face o data la patru ani pentru ciclul primar si o data la cinci ani pentru cel gimnazial si liceal. In acest an au fost formate 38 de grupuri de lucru pentru analiza manualelor. Saptamana viitoare va fi lansata o platforma on-line unde parintii si elevii vor putea veni cu recomandari.