In timp ce moldovenii aleg sa-si petreaca sarbatorile de iarna in afara tarii, la pensiunile de la noi sunt asteptati turistii straini. Proprietarii au facut deja meniul "“ doar din bucate moldovenesti si au inceput sa decoreze camerele in stil traditional. Turistii vor fi primiti cu sarmale, vin si colaci si se vor incalzi la sobe cu lejenci.
La Butuceni nu sta nimeni locului in aceasta perioada. Pensiunile de aici arata ca niste furnicare, in care pregatirile de Craciun sunt in toi. Nea Anatolie munceste si el de zor, mai ales ca asteapta turisti straini. Gospodarul stie exact cum isi va primi musafirii.
Proprietarul promite ca oaspetii nu vor avea cand se plictisi la pensiunea lui. Totul a fost gandit pana in cele mai mici detalii.
Pentru o zi festiva petrecuta aici, turistii vor trebui sa scoata din buzunare 1.200 de lei, adica apoape dublu fata de o zi obisnuita. Pensiunea are 12 camere – pentru doua si patru persoane, iar atractia strainilor este soba cu lejanca.
Si sufrageria abunda in elemente traditionale.
Dupa mesele imbelsugate, musafirii vor fi invitati si la o repriza de pescuit, la raul din preajma. Forfota mare si in satul vecin, Trebujeni. Aici pana si copiii sunt in pregatiri. I-am gasit in timp ce invatau colinde ca sa-i intampine pe turisti.
Strainii sunt asteptati la agropensiuni, unde programul deja este batut in cuie.
O noapte de cazare, cu toate serviciile incluse, va costa o mie de lei pentru o persoana. Proprietarii afirma ca sunt gata sa-si sacrifice tot timpul liber in aceasta perioada, intrucat Craciunul si Revelionul le aduc cel mai mare profit.