Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis marti din functie pe unul dintre consilierii sai cei mai emblematici, Vladislav Surkov, arhitectul ‘verticalei puterii’, despre a carui plecare presa anuntase de mai multe saptamani, potrivit France Presse.

Publicat:18.02.2020, 21:23

Demiterea lui Surkov (55 de ani) a fost anuntata printr-un decret prezidential publicat pe site-ul Kremlinului. Noile sale functii posibile nu au fost facute publice.

Surkov fusese deja inlocuit la 11 februarie de catre seful adjunct al administratiei prezidentiale Dmitri Kozak (61 de ani) in calitatea de negociator-sef al conflictului din estul Ucrainei, pe fondul relansarii procesului de pace intre Moscova si Kiev.

Vladislav Surkov este pentru multi dintre opozantii rusi ‘eminenta cenusie’ de la Kremlin pentru ca el este cel care din functia sa detinuta in administratia prezidentiala de la Moscova a organizat la inceputul anilor 2000 instaurarea unui sistem de putere cu media tinuta sub control, cu o opozitie docila in parlament si reprimarea contestarii publice.

El este artizanul conceptului de ‘verticala a puterii’, o autoritate de stat dependenta doar de Vladimir Putin.

Din 2014, Surkov a fost principalul strateg rus in criza ucraineana, marcata de anexarea Crimeii in 2014 si un conflict sangeros intre fortele Kievului si separatistii prorusi din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 13.000 de morti, noteaza AFP.

Sursa: