Timp de mai multe decenii, existenta norilor din spatiu aflati pe orbita Pamantului a fost o pura speculatie, insa un studiu recent pare sa fi schimbat aceasta perceptie.
Norul Kordylewski, un conglomerat de praf prins între undele gravitaţionale ale Terrei şi satelitului sau natural, a fost adus în discuţie înca din perioada anilor 1950, însa fara o dovada clara. Acum, un studiu realizat de oamenii de ştiinţa de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, a reuşit sa surprinda un astfel de nor.
„Norii Kordylewski reprezinta cele mai grele obiecte de identificat, deşi sunt foarte apropiaţi de Pamânt, aşa cum este şi Luna. Ne intriga faptul ca planeta noastra are pseudo-sateliţi formaţi din praf alaturi de satelitul natural.”, declara autorul studiului, Judit Slíz-Balogh.
În spaţiu, aceşti nori ocupa poziţii care sunt denumite drept „Puncte Lagrange”, acolo unde obiecte de mici dimensiuni sunt blocate între undele gravitaţionale ale doua corpuri uriaşe.
Punctele Lagrange au fost descoperite în secolul 18 şi sunt cinci la numar în sistemul nostru solar, raportate la Terra. Teoretic, obiectele care se afla în acele puncte pot fi blocate acolo o eternitate, în condiţia în care factorii externi ramân neschimbaţi.
Norul a fost fotografiat de pe Pamânt, dintr-un observator din Ungaria, iar acest lucru a fost posibil datorita faptului ca lumina solara este reflectata de particulele de praf blocate în spaţiu.