Cum ar fi sa te numesti domnul Sula sau doamna Buca ori poate domnisoara Curu sau... Gomic junior? Obisnuit, spun cei care poarta aceste nume. Desi pe seama lor se fac bancuri, pe care chiar ei le povestesc, oamenii nu se supara. Ce sa-i faci, asa s-au numit si parintii si bunicii lor. Astfel de nume care trezesc zambetul, poarta o multime de moldoveni. Dar sa recunoastem omul face numele, nu invers.
Mos Mihai Sula, un lemnar de la Siret, a decis sa ne arate unealta de la care i se trage numele. In doi timpi si trei miscari, instrumentul a fost gata. Nimic de ras! spune Mos Mihai. Pe cat de necesara, pe-atat de diversa, se lauda batranul.
Tocmai de asta Mos Mihai se mandreste cu numele sau, pacat ca nu l-au inteles copiii.
La Sireti, fiecare al saselea locuitor poarta numele Sula sau Sula. Iat-o si pe doamna Sula de la primarie. Spune ca nu prea a avut situatii jenante, in schimb sotul sau s-a cam ars cand, student fiind, a intarziat la lectie.
Din Sireti, ne ducem la Costuleni. Pe gard sta un tanar care e la fel de mandru de numele sau, ca si James Bond. Ii spune Gomic, Sasa Gomic. Nimic de mirare – e un nume foarte rar.
Pana acum 14 ani, un singur om era inregistrat cu acest nume – tatal sau. Acum barbatul se afla la Moscova, la munca. Un nume exotic, confirma si vecinii.
Sa mergem mai departe... La un picnic am gasit familia Buca. Are doi membri. S-au ferit sa ne explice originea cuvantului, in schimb au facut haz de el.
Nu stiau, insa, ca tot in Moldova exista un nume si mai rasunator: Curu. Cine-a indraznit sa se gandeasca la ceva indecent, a gresit.
Nume care te fac sa zambesti sunt o multime in Moldova. Astfel avem Mrazic, Dura, Levâi, Ling, Borsros, Buric, Bou, Purcica, Guzgan, Balaur, Laba, Bâcioc, Ou, Chefir, Rachiu, dar si cateva mai greu de pronuntat: Pulic, Pulenco, Tîta. Asa se face ca in ultimii 5 ani peste 18 mii de moldoveni si-au schimbat numele in acte.
Sunt si casatorii destul de curioase.
Indiferent de nume, un lucru e cert: „Omul face numele, da nu numele face omul.”