Unii dintre noi deja viseaza cu ochii deschisi la vacanta de vara. Daca te gandesti, ca in anoptimpul calduros, sa pleci intr-un loc indepartat, unde sa descoperi noi culturi si mentalitati, dar nu te-ai hotarat inca, noi te sfatuim sa stai departe de destinatiile riscante. Incont.ro iti spune care sunt cele mai periculoase orase din lume, pe care n-ar fi indicat sa le vizitezi anul acesta.


 Iata care au fost considerate cele mai periculoase zece orase in 2011, de urbantitan.com

1. Bogota, Columbia



Bogota este cea mai nepotrivita destinatie pentru anul acesta. Desi securitatea din Columbia a scazut in ultimii ani, violenta narco-traficantilor continua sa afecteze, si azi, cateva dintre zonele rurale, dar si capitala tarii. In august 2010, o bomba a explodat, aproape de postul de radio Caracol, din Bogota, iar in octombrie, autoritatile columbiene au reusit sa dezarmeze o alta bomba, care era destinata Centrului National de Administratie din Bogota.

Pe deasupra, cateva organizatii criminale columbiene rapesc oameni, pentru care cer rascumparare sau ii folosesc pentru negocierile politice.

Columbia are una dintre cele mai crescute criminalitati din lume, iar acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru ca tu sa intelegi pericolele carora te expui, daca o vizitezi.

Bogota este capitala Columbiei. Metropola populata de peste opt milioane de locuitori, este a patra comunitate urbana din America de Sud, dupa Sao Paulo, Buenos Aires si Rio de Janeiro.

2.Ciudad Juarez, Mexic



Ciudad Juarez este unul din orasele care inregistreaza cea mai mare crestere a populatiei. Si asta, in ciuda faptului ca, a fost de asemenea, numit, “cea mai violenta zona din lume, cu exceptia zonelor de razboi”.

Odata cu cresterea populatiei acestui oras, creste insa si crima organizata. In 2008, au fost inregistrate aproape 1.400 de crime, iar anul trecut s-au inregistrat peste 2.500 de morti.

Viata publica din orasul mexican este aproape paralizata. Oamenilor le este teama sa se plimbe linistiti pe strada, din cauza atacurilor frecvente si rapirilor care au loc aici. In ultimii zece ani, peste 400 de femei au fost victimele agresiunilor sexuale in Ciudad Juarez.

Ciudad Juárez este cel mai populat oras din statul Chihuahua, Mexic, avand peste 1,5 milioane de locuitori. Zona metropolitana, numita El Paso del Norte, grupeaza Ciudad Juárez (Mexic), dar si El Paso si Sunland Park (New Mexico), din Statele Unite ale Americii si are peste 2 milioane de locuitori, fiind cea mai mare zona metropolitana si de frontiera din lume.

Ciudad Juarez este considerat cel mai periculos oras din Mexic, fiind  cunoscut in special pentru violentele cartelurilor de droguri. In 2009 au avut loc peste 2.600 de omucideri, iar in anul 2010, pana in luna august, numarul acestora a ajuns la aproape 1.900. In 15 august anul trecut, Ciudad Juarez a inregistrat performanata de 14 asasinate.

3.St. Louis, Missouri



St. Louis a fost considerat anul trecut, cel mai periculos oras din America de Nord, intrecand Camden, Detroit si New Orlean, potrivit unui grup de cercetatori, care a realizat o analiza pe baza statisticilor de criminalitate ale FBI. Nu este prima nominalizare de acest fel pentru orasul american. In 2006 a primit acelasi titlu “onorant”, iar in 2009 a fost al doilea oras periculos de pe continentul american.

In estul orasului au loc peste 65% dintre crimele violente. Anul trecut, au avut loc peste 2.700 de crime violente.
St. Louis are peste 350.000 de locuitori. Cea mai mare zona urbana din Missouri ocupa pozitii fruntase la toate categoriile de infractiuni.

4.Port-au-Prince, Haiti



In ciuda schimbarilor care au avut loc in ultimii ani, in Port-au-Prince, capitala statului Haiti, au loc, regulat, diverse demonstratii si manifestari violente. In plus, nu exista practic nici o Politie locala care sa poata controla violenta din oras si din intregul stat. Multe orase din Haiti sunt contralate indirect, de criminali.

Guvernul Statelor Unite acorda asistenta politiei din Haiti, inca din 2004. In ciuda acestui lucru, oamenii legii din Port-au-Prince nu le pot garanta securitatea nici locuitorilor si nici turistilor din Haiti.

Mai mult decat atat, Haiti face parte printre cele mai mari patru state din SUA in care se face tranzit de droguri.

Rapirile, crimele, amenintarile cu moartea, drogurile, jafurile armate sunt lucruri obisnuite in cel mai mare oras din Haiti.
Orasul Port-au-Prince este situat pe coasta de vest a tarii, la Atlantic.si are o populatie de peste 2 milioane de locuitori.

In ianuarie anul trecut, orasul a fost lovit de un cutremur puternic, care s-a soldat cu 230.000 morti, 300.000 raniti si aproape un milion de oameni ramasi fara adapost.

Si inainte de cutremur, infrastructura statului Haiti era precara, majoritatea localnicilor traind la limita saraciei. Dupa catastrofa, orasul a fost distrus aproape in totalitate.

SUA si numeroase alte state si organizatii din intreaga lume, au acordat ajutoare masive pentru ca Haiti sa poata depasi tragedia.

5. Mogadishu, Somalia



Mogadishu este o alta destinatie care trebuie ocolita de turisti. Anul trecut, teroristii au lansat un atac militar impotriva Guvernului Federal de Tranzitie si a Uniunii Africane.

In august 2010, o bomba a explodat pe marginea drumului si a distrus trei microbuze, omorand noua persoane si ranind alte 25.

In septembrie, doi atentatori sinucigasi s-au omorat pe aeroportul Mogadishu, provocand teroare si panica printre persoanele aflate la fata locului.

In Mogadishu, dar si in multe alte regiuni din Somalia, crimele violente, rapirile, obstcolele de pe strazi, amenintarile si atacurile teroriste sunt la ordinea zilei.

Mogadishu este cel mai mare oras din Somalia si capitala acestei tari. Datorita dezordinii cauzata de razboiul civil, populația acestui oras poate doar fi estimata, intre 1,5 si 3 milioane de locuitori.

Localizat pe regiunea de coasta Benadir din Oceanul Indian, Mogadishu serveste ca important port maritim de-a lungul secolelor.

6. Caracas, Venezuela



Si Caracas a fost considerat unul dintre cele mai periculoase orase ale lumii, in 2010. In ceea ce priveste anul acesta, capitala Venezuelei se afla pe locul sase in acest top.

Rata criminalitatii din Venezuela este una dintre cele mai ridicate din lume, avand in vedere ca violenta de aici rezulta din traficul de droguri si din cauza pozitiei geografice (langa Columbia, o alta tara „vestita” pentru actele de violenta). 

Jafurile armate sunt ceva obisnuit in Caracas, chiar si-n zonele considerate sigure din oras, vizitate frecvent de turisti.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Caracasul este rapirea de persoane. Infractorii cer in schimbul eliberarii victimelor,  recompense grase, sub forma cash. Astfel de lucruri se intampla in intreaga lume, insa aici, implicati in aceste cazuri, sunt chiar oamenii legii, potrivit unor investigatii ale Politiei. Crimele, coruptia, hotii de buzunare, inselatorii cibernectice, sunt doar cateva dintre cele ce se intampla in Caracas.

Capitala Venezuelei este situata in nordul tarii, aproape de Marea Caraibilor. Are o populatie de peste doua milioane de locuitori in oras, si peste 5,65 de milioane in zona metropolitana.

Orasul a fost fondat in 1567 de exploratorul spaniol Diego de Losada, sub numele Santiago de León de Caracas si este printre cele mai dezvoltate orase din America de Sud, dar si un centru economic important in regiune.

7. Port Moresby, Papua Noua Guinee



Capitala Port Moresby este cel mai mare oras din Papua Noua Guinee, avand o populatie de peste 300.000 de locuitori. Situat pe tarmul golfului Papua, pe coasta sud-estica a insulei Noua Guinee, orasul a fost fondat de Capitanul John Moresby in 1873 si poarta numele de azi, in onoarea tatalui acestuia amiralul Sir Fairfax Moresby.

Crimele care au loc aici sunt motive serioase de ingrijorare pentru autoritatile din Port Moresby.

Daca vrei sa calatoresti in aceste locuri, esti supus riscurilor la crime violente, violuri si jafuri. In plus, s-ar putea sa ai de-a face si cu hotii de buzunare sau hotii de masini.

Pana si plimbarile prin locurile publice, plaje, parcuri si chiar si cimitire pot fi periculoase pentru turisti. Transportul public  este extrem de periculos in aceasta tara. Cea mai sigura metoda prin care poti sa calatoresti in Papua Noua Guinee este sa inchiriezi o masina.

Pe langa faptul ca este o tara cu o rata a criminalitatii destul de ridicata, Papua Noua Guinee este si o zona seismica. Aici au loc frecvent tzunami, cutremure sau alunecari de teren.

8. Grozni, Cecenia, Rusia



Orasul Grozni a fost numit de catre ONU, in 2003, „cel mai distrus oras din lume”, in urma razboaielor extrem de distructive care au avut loc aici, incepand cu 1990, atunci cand armata rusa a demolat o mare parte a acestui oras.
Gangsterii si coruptia au fost cele mai mari probleme cu care s-au confruntat putinele autoritati ramase. In Grozni, au loc frecvent, crime politice, violuri, rapiri.

Desi cateva dintre cladirile distruse sunt reconstruite, cei mai multi oameni continua, azi, sa traiasca fara electricitate sau apa. Cei mai multi ceceni au fugit spre locuri precum Daghestan sau Azerbaidjan, avand in vedere ca tara lor natala nu este sigura.

9. Santo Domingo, Republica Dominicana



Santo Domingo este capitala Republicii Dominicane. Acest oras a fost construit dupa colonizarea noii lumi si a fost considerat prima capitala americana, datorita progresului cultural pe care l-a facut la vremea respectiva, si anume: construirea primei catedrale, a primei universitati si a primului spital din intreaga America.

Daca iti doresti de mult timp sa calatoresti in Republica Dominicana, si te-ai gandit ca vara aceasta ar fi momentul ideal, poate ar trebui sa te mai gandesti putin.

Pe intreg teritoriul Republicii Dominicane au loc numeroase demonstratii, proteste, greve generale si chiar crime. Desi demonstratiile politice nu apar, in general, in zonele frecventate de turisti si nu vizeaza strainii, este recomandabil sa fii precaut atunci cand calatoresc in Republica Dominicana. In schimb, cei mai multi turisti cad prada hotilor de buzunare.

10. Muzaffarabad, Kashmir, Pakistan



Muzaffarabad este capitala Kashmirul pakistanez, situate in Asia de Sud.

Desi este considerat "un paradis pe pamant" pentru lacurile sale, de o frumusete captivanta, raurile si gradinile splendide, multi academicieni sustin la unison, ca statul pakistanez va fi locul in care va avea loc urmatorul holocaust nuclear.

Regiunea este impartita intre 3 state (India, Pakistan si China), aflate intr-o disputa teritoriala. Aceste tari detin arme nuclare, iar tensiunea din Kashmir a condus la un conflict politic pe fondul armelor nucleare, intre Pakistan si India.

In Pakistan, au loc, deseori, mitinguri si demonstratii. In plus, exista o adevarata retea de crima organizata, care include traficul de droguri si de fiinte umane, santaje, fraude, operatiuni criminale, coruptie, violente politice, rapiri si terorism.

Sursa foto: urbantitan.com