Tractoare Made in Moldova! Acestea sunt asamblate in satul Tomai. Antreprenorul care a pus afacerea pe roate lucreaza cu uzina din Belarus, care-o livreaza piese. In doi ani a vandut deja peste 40 de tractoare in tara, dar vrea sa dea lovitura si peste hotare.
In aceasta hala veche de 1200 de metri patrati din satul Tomai, Ivan Nedov a readus la viata industria de utilaje agricole. Acum doi ani a semnat un contract de cooperare cu uzina din Belarus. Cu piesele livrate de partenerii de la Minsk, in doar doua zile tractorul este gata.
Vitalie CONSTANDOGLO, INGINER: "Toate piesele noi le primim intr-o astfel de lada. Aici sunt filtrele, aripile. Ele vin cu marcaj. Aici avem aripile. Ele vin in ambalaj special ca sa nu se zgarie.”
La strunguri sau freze, cu sculele in maini zeci de muncitori lucreaza de zor.
"Asamblez cutia de viteza hidraulica. Ea este ca un copil mic. Plange, dar nu spune unde o doare.”
Fie ca e vorba de cutia de viteza sau altceva normele de siguranta sunt in capul mesei.
"Totul este clar, spre exemplu, daca trebuie de pus un suport te uiti dupa numarul schemei.”
Iar specialistii verifica fiecare detaliu ca proprietarii sa nu se planga pe calitate.
"Totul este bine. Aici totul este la nivel."
Pentru ca tractoarele sunt asamblate in Moldova si nu sunt achitate taxele vamale, producatorul economiseste in jur de 1500 de euro, astfel autovehiculele sunt mai ieftine.
Vitalie CONSTANDOGLO, INGINER: "Aici sta motor italian Lombardini. Este mai mic, dar dupa putere este ca fostul tractor T-40. Poti sa torni 10 litri si de dimineata pana seara sa lucrezi. Foarte econom."
De la lansarea intreprinderii, Ivan Nedov a vandut peste 40 de tractoare. Nu e usor, deoarece duce lipsa de muncitori, iar utilajul folosit pentru asamblare este inca din perioada sovietica.
Ivan NEDOV, ANTREPRENOR: "Subventiile pentru producatorii agricoli sunt, dar pentru pruducatorii industriali lipsesc. Astazi sa dezvolti industria este foarte riscant pentru ca nu este sustinuta de stat.”
Chiar si asa Ivan Nedov are planuri mari. Vrea ca tractoarele Made in Moldova sa ajunga si peste hotarele tarii. Acum cateva luni a apelat la un program de sustinere a dezvoltarii rurale si a agriculturii in Autonomia Gagauza finantat de Uniunea Europeana. Astfel ca a beneficiat de un grant in marime de 17 mii de euro pentru afacerea sa.
Ivam NEDOV, ANTREPRENOR: ”Vom cumpara din acesti bani utilaj pentru vopsirea masinilor, elevator, compresor. O sa innoim utilajul, astfel ca productia sa fie la un nivel mai inalt."
Pana la stabilirea parteneriatului cu Belarus in hala de la Tomai, Ivan Nedov repara tehnica agricola.